Direct naar artikelinhoud
NieuwsSven Pichal

Sven Pichal aangehouden in groter onderzoek naar beelden van kindermisbruik, ‘VRT-collega’s zijn in shock’

Sven Pichal presenteerde populair consumentenprogramma 'De inspecteur' op Radio 2.Beeld VRT

Radiopresentator Sven Pichal (44) heeft zijn contract met VRT opgezegd. Dat bevestigt Bob Vermeir, woordvoerder van VRT. Pichal zou in de gevangenis van Turnhout zitten in het kader van een lopend onderzoek. Volgens VRT NWS is hij verdacht van bezit en verspreiding van beelden van kindermisbruik.

“Sven Pichal heeft besloten ontslag te nemen bij de VRT om persoonlijke ­redenen”, zo liet advocaat Walter ­Damen zondag weten in een statement. “Sven zal zich professioneel laten begeleiden en zich terugtrekken uit het publieke leven. Sven zal verder geen commentaar geven en wenst iedereen te bedanken die hem heeft gesteund.”

Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws berichtten later op zondag dat Pichal zou zijn aangehouden en in de ­gevangenis van Turnhout zit in het kader van een lopend onderzoek. Het zou gaan om een groter onderzoek naar beelden van kindermisbruik waarbij ook nog andere mensen aangehouden zijn, zo schrijft VRT NWS. Er wordt melding gemaakt van zware feiten, Pichal zou verdacht worden van het bezit en verspreiding van die beelden.

Nog volgens VRT NWS is Pichal donderdagavond thuis opgepakt en besliste de onderzoeksrechter vrijdag om hem te laten overbrengen naar de gevangenis van Turnhout, waar hij in afzondering zit opgesloten.

“Het nieuws heeft ons verrast”, zegt VRT-woordvoerder Bob Vermeir maandag. Hij benadrukt dat de VRT geen betrokken partij is in het verhaal. “Op dit moment zijn we op de VRT vooral bezig met interne communicatie en met de opvang van de collega’s, waarvan er velen in shock zijn.”

Woensdag zou Pichal voor de raadkamer moeten komen. Die beslist dan of Pichal al dan niet een maand langer in de gevangenis moet blijven.

Radiopresentator

Sven Pichal ging na zijn studies in 2000 aan de slag bij VRT, eerst als ­redacteur en reporter, later als presentator. Hij werkte mee aan tal van (radio)programma’s, zoals De nieuwe wereld, Camping Casablanca, Het ­journaal en Volt. Zo maakte hij voor Volt de undercoverreportage Hommes de la rue.

Hij is wellicht het best bekend ­vanwege het Radio 1-programma dat naar hem en zijn collega Annemie Peeters is genoemd, Peeters & Pichal. Dat presenteerden ze samen van 2007 tot en met 2012. In 2014 maakte hij de overstap naar Radio 2 waar hij Hein Decaluwé opvolgde als De inspecteur, het populaire consumentenprogramma.

Radio 2 reageert ook zelf op het ontslag van hun presentator: “We begrijpen dat dit nieuws een shock is voor jullie, dat is het ook voor ons. Intussen laten we het gerecht nu zijn werk doen.” Er zijn ook veel vragen over hoe het nu verder moet met De inspecteur, zegt Vermeir. “Allicht zullen we hier woensdag over communiceren.”

Pichal en zijn partner vormen al zo’n twintig jaar een koppel en zijn al enkele jaren pleegouders van een tweeling.