ZOO Antwerpen

"Wereldprimeur" bij ZOO Antwerpen: Okapi krijgt voor het eerst knieoperatie

Bij ZOO Antwerpen is er voor het eerst een knieoperatie uitgevoerd bij een okapi. De okapi Xambo had sinds zijn geboorte knieproblemen die op lange termijn impact konden hebben op zijn levenskwaliteit. Daarom was een operatie noodzakelijk. "De ingreep is nooit eerder bij een okapi uitgevoerd. Het is een wereldprimeur", klinkt het bij de ZOO.

In ZOO Antwerpen heeft okapi Xambo een knieoperatie gekregen. "Xambo had een aandoening aan twee knieën die we in de diergeneeskunde "patella fixatie" noemen", zegt dierenarts Jonas Spruyt. "Dat is een aandoening waarbij de patella of knieschijf op de verkeerde plek komt te zitten in het kniegewricht waardoor het gewricht geblokkeerd geraakt."

"Op de lange termijn kan dat heel wat pijn veroorzaken door ontstekingen bijvoorbeeld. Daarom hebben we samen met de chirurgen van de Universiteit van Gent beslist om beide knieën te opereren en hem van zijn aandoening af te helpen."

ZOO Antwerpen
Het is de allereerste keer ooit dat deze aandoening bij okapi's is voorgekomen en daarbij ook de allereerste operatie
Jonas Spruyt, hoofddierenarts bij ZOO Antwerpen

De operatie zelf is goed verlopen. "De hele ingreep is niet iets dat je zomaar elke dag doet. We hebben er dagen en weken naartoe gewerkt om dat op een rustige en serene manier voor Xambo uit te voeren", zegt Spruyt. "We hebben alles tot een goed einde kunnen brengen en een uurtje nadien stond hij al terug in zijn stal."

"Het is de allereerste keer ooit dat deze aandoening bij okapi's is voorgekomen en daarbij ook de allereerste keer ooit dat de operatie is uitgevoerd. We moeten dus nog een beetje een slag om de arm houden voor het uiteindelijke resultaat, maar op dit moment maakt Xambo het goed", zegt Spruyt. "Bij paarden en runderen wordt deze operatietechniek wel vaak uitgevoerd en daar zien we dat het resultaat na 60 dagen optimaal is. Het is nu twee weken geleden, dus we moeten het genezingsproces nog even afwachten. Voor de revalidatie zelf is het wel belangrijk dat hij blijft bewegen. Hoe meer beweging, hoe beter."

Bedreigde diersoort

Het voortbestaan van de okapi staat zwaar onder druk. Jacht en ontbossing vormen een bedreiging voor hun overlevingskansen waardoor hun populatie jaar na jaar slinkt. Ook in Europese dierentuinen is de soort met 82 dieren eerder zeldzaam. "We vinden het daarom belangrijk dat we deze kennis delen met andere dierentuinen over de hele wereld. Als een ander dier ooit met dezelfde problematiek zou kampen, kunnen we hen op die manier helpen", aldus Spruyt.

ZOO Antwerpen
ZOO Antwerpen

Meest gelezen