animatiebeeld NUVILLU

Voormalige veeartsenijschool in Gent wordt voor 25 miljoen euro gerenoveerd tot kunstencampus voor jong en oud  

De voormalige veeartsenijschool in Gent wordt de komende jaren gerestaureerd en omgevormd tot een enorme kunstencampus met middelbaar en avondonderwijs. Er zullen zeker 3.000 mensen les kunnen volgen. Het volledige project zal zo'n 25 miljoen euro kosten. Vlaanderen voorziet een erfgoedpremie van bijna anderhalf miljoen. De werken starten eind 2025. De veeartsenijschool werd tot de jaren 90 gebruikt door de UGent om dierenartsen op te leiden. De gebouwen zijn beschermd en vormen een bekend stadszicht aan de Coupure.

In Gent hebben GO! Onderwijs en Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA) de plannen voor de restauratie van de voormalige veeartsenijschool aan de Coupure voorgesteld. De gebouwen, die tussen de jaren 30 en 50 zijn gebouwd, zijn beschermd erfgoed en werden jarenlang door de Universiteit Gent gebruikt om dierenartsen op te leiden. Sinds 1996 staan ze leeg, toen verhuisde de campus naar Merelbeke. De site wordt nu omgevormd tot een nieuwe kunstencampus van de onderwijskoepel. De werken starten eind 2025 en zullen zo'n 25 miljoen euro kosten. Vlaanderen komt met een erfgoedpremie van bijna anderhalf miljoen euro over de brug. Er zullen op termijn tot 3.000 mensen theater, dans en muziek kunnen studeren. 

GO! Onderwijs gaat op de site heel wat bestaande onderwijsactiviteiten onderbrengen. Onder meer MUDA Evergem zal naar de voormalige veeartsenijschool verhuizen en ook al het deeltijds kunstonderwijs dat nu in de campussen aan De Poel en de Drabstraat in Gent plaatsvindt, krijgen er een onderkomen. De bestaande Tectura-afdelingen die al op de site zitten, zullen verder uitgebouwd worden. "De site zal van 's ochtends 07.00u tot 22.00u gebruikt worden door jong en oud", stelt Stephan Brynaert van GO! Onderwijs. 

"Lusthof van de Gentse beau monde"

"Het gaat om een unieke site in Vlaanderen zelfs in Europa", stelt Francis Catteeuw van architectenbureau TM Compagnie-O. "Op deze plek stond vanaf 1830 een casinogebouw. Er was een stadspark waar iedereen kwam flaneren. Het was de trekpleister voor de Gentse beau monde. De Floraliën vonden hier ook plaats. De site is in het verval beginnen te raken na 1913, toen vond de Wereldtentoonstelling plaats in Gent en verhuisden alle belangrijke activiteiten naar het Citadelpark. De ongebruikte site aan de Coupure deed tijdens de Wereldoorlog even dienst als hospitaal en werd later overgenomen door de Universiteit Gent die er de prestigieuze opleiding voor dierenarts uitbouwde. Het complex kreeg vorm in samenspraak met de professoren. De lokalen van de veeartsenijschool zijn echt op maat gemaakt en zijn uniek in hun soort", verklaart Catteeuw. "Het is een droom voor een architect om hiermee aan de slag te gaan."    

Dit is een unieke site in Vlaanderen en zelfs in Europa, we moeten dit koesteren voor de generaties die na ons komen 

minister Matthias Diependaele (N-VA)

Er zullen in totaal 4 gebouwen gerestaureerd worden en er komt ook een nieuwbouw waarin onder meer een grote dans- en theaterzaal zal komen met een uitzicht over de stad. Een deel van de muzieklokalen komt ook onder de grond, om de geluidsoverlast voor de buurtbewoners tot een minimum te beperken. De scholenkoepel draagt het gros van de kosten, maar ook Vlaanderen komt met centen over de brug. Minister Matthias Diependaele voorziet een renovatiepremie van bijna anderhalf miljoen euro. "De architectuur en de erfgoedwaarde zijn erg bijzonder, we willen met de Vlaamse steun mee helpen om dit te bewaren voor de generaties na ons. Dat het project ook nog eens een invulling krijgt als kunstschool zorgt voor een enorme meerwaarde die ons helemaal over de streep heeft getrokken."

De stad Gent geeft geen financiële steun, maar is wel erg tevreden met het project. "We zijn heel blij dat dit bekende en mooie gebouw gerestaureerd wordt en een nieuwe invulling krijgt", laat schepen Filip Watteeuw (Groen) weten. 

voorgevel veeartsenijschool - © UGent - foto Hilde Christiaens

De scholengroep hoopt dat de nieuwe campus in 2030 open kan gaan. "Ik droom ervan dat kinderen die nu geboren worden hier de allereerste muzieknoten zullen kunnen spelen. Dat zou absoluut fantastisch zijn", zegt Brynaert. De groep zal de twee panden aan de Poel en in de Drabstraat, die nu gebruikt worden voor deeltijds kunstonderwijs, verkopen om extra fondsen binnen te halen. De gebouwen van het MUDA zullen overgenomen worden door het EINSTEIN Atheneum dat nu met plaatsgebrek kampt. 

Meest gelezen