© ATV

Kadaver van walvis aangetroffen in Deurganckdok: “Van 2009 geleden dat dit gebeurde in haven van Antwerpen”

De Antwerpse haven heeft dinsdagvoormiddag een opvallende melding gekregen: een dode walvis, vermoedelijk een vinvis, werd gespot aan een van de kades. Het dier werd behulp van de hijsbok Brabo zo snel mogelijk uit het water gehaald. Dat moest want de kans dat zo’n karkas ontploft, is reëel.

Jonas Rosquin, Pieter Van Hecke

Het kadaver kwam bovendrijven in het Deurganckdok, meldt terminaluitbater DP World. Het was echter Havenbedrijf Antwerpen die werd ingeschakeld voor de bergingsoperatie, en volgens persverantwoordelijke Evelyn Tiebos was dat geen gemakkelijke opdracht. “Het dier is zeven tot tien meter lang en is loodzwaar”, vertelt ze. “Eerst heeft het schip Pieter Coecke van Jan De Nul geprobeerd om het karkas uit het water te halen, maar het bleek te zwaar. Uiteindelijk werd hijsbok Brabo ingeschakeld om het dier aan wal te krijgen.”

Hijsbok Brabo (hier op archiefbeeld) in geschakeld voor de berging van de walvis.© pdr

Het dier werd dinsdagnamiddag uiteindelijk uit het water gehaald. Dat moest want bij een walviskadaver is er immers steeds een kans dat het tot een ontploffing komt, door opgehoopte gassen in het karkas. Volgens DP World was de hinder voor het scheepvaartverkeer in het Deurganckdok beperkt.

“Na de berging zal het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen het dier onderzoeken in samenwerking met de universiteiten van Antwerpen en Gent”, vertelt Tiebos. Van dat instituut kregen we al te horen dat het mogelijk zou gaan om een vinvis. Hoe het dier kwam te overlijden is momenteel onduidelijk, maar vermoedelijk heeft het dier een aanvaring met een schip niet overleefd.

“Wat nu gebeurt is heel uitzonderlijk”, laat de woordvoerder van het Havenbedrijf nog weten. “De laatste keer dat er een walvis aanspoelde dateert al van 2009.” Toen overleefde een twaalf meter lange vinvis eveneens een botsing met een schip niet. Het dier werd toen naar het Sint-Annastrand op Linkeroever gebracht. Dat bracht toen een heleboel kijklustigen op de been.

De walvis wordt uit het water gehaald door een schip van baggeraar Jan De Nul.© rr

© BELGA

© BELGA

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen