Mensenrechtenhof veroordeelt Rusland voor geweld tegen protestgroep Pussy Riot tijdens Olympische Spelen in 2014

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg heeft Rusland veroordeeld. De aanleiding is de agressie tegen leden van de feministische punkgroep Pussy Riot tijdens de Olympische Spelen in de Russische stad Sotsji in 2014. Moskou moet de vijf slachtoffers een schadevergoeding van 15.000 euro betalen voor geestelijke schade en 7.200 euro voor kosten en uitgaven.

Pussy Riot spreekt zich al jaren openlijk uit tegen het regime van president Vladimir Poetin. Toen de activisten in Sotsji een nieuw protestnummer brachten, werden ze aangevallen door Kozakken, die de politie ondersteunden tijdens de Olympische Spelen. Volgens het Hof grepen die hen vast, "duwden, trokken, sloegen met zwepen en spoten pepperspray in hun gezicht".

De leden van Pussy Riot dienden een klacht in tegen het "ongerechtvaardigd" geweld, maar "er werd nooit een strafrechtelijke procedure opgestart". Daarvoor stelt het Hof de staat verantwoordelijk. Ook wordt de "schaamteloze passiviteit" van de politie vermeld.

BEKIJK - Het gaat om deze feiten uit 2014, gepleegd door de Russische Kozakken:

Videospeler inladen...

"Het Hof is van mening dat de staat verantwoordelijk is voor het gebruik van geweld door de Kozakken, dat op geen enkele manier gerechtvaardigd was en dat de groep belette hun protestlied uit te voeren en dus hun vrijheid van meningsuiting op een vreedzame manier uit te oefenen", stelt het EHRM.

Het Hof oordeelt dat de Russische autoriteiten artikel 3 van het Europees Verdrag tot Bescherming van de Mensenrechten hebben geschonden. Dat heeft betrekking tot het verbod op onmenselijke en vernederende behandeling, en het ontbreken van een effectief onderzoek. Ook artikel 10 zou zijn overtreden, dat de vrijheid van meningsuiting beschermt. 

Als straf moet Moskou de vijf slachtoffers een vergoeding van 15.000 euro betalen voor geestelijke schade en 7.200 euro voor kosten en uitgaven. Sinds maart 2022 is Rusland uitgesloten van de Raad van Europa en dus geen lid meer van het ECHR. 

Toch spreekt het Hof zich nog steeds uit over overtredingen die voor 16 september 2022 plaatsvonden. Rusland schikt zich echter niet toe naar de arresten, dus de kans dat de leden Pussy Riot iets van schadevergoeding zullen krijgen, is klein.

Meest gelezen