Stad Leuven

Stad Leuven is tevreden over Ecozone: "Leuvenaars maken gretig gebruik van groene pakjesautomaten"

De Ecozone in Leuven die vorig jaar werd ingevoerd is volgens de stad een succes. In die zone worden pakjes met fietskarren en elektrische bestelwagens geleverd om de CO2-uitstoot te verminderen. Uit cijfers blijkt dat de uitstoot per geleverd pakje met 88 procent verminderd is tegenover 2018.

In april vorig jaar sloegen de stad Leuven en Bpost de handen in elkaar om in Leuven een Ecozone in te richten. Dat is een zone waar pakjes, brieven en kranten uitstootvrij geleverd worden. Uit cijfers die de stad Leuven publiceerde, blijkt dat het initiatief zijn vruchten afwerpt en dat inwoners gretig gebruik maken van de automaten.

Daling CO2-uitstoot

In het kader van de Ecozone werd een uitgebreid netwerk op poten gezet van afhaalpunten en pakjesautomaten. Voor de pakjesbezorging maakt de stad Leuven gebruik van fietstrailers en elektrische bestelwagens. Die duurzame aanpak heeft bijgedragen aan een CO2-reductie van 88 procent per geleverd pakje ten opzichte van 2018.

Jos Donvil, CEO van Bpost Belgium benadrukt ook de rol van de Leuvenaars in het verhaal: "De inwoners dragen, net zoals onze postbodes, bij aan het succes van deze Ecozone. Zij maken intens gebruik van het netwerk afhaalpunten en in combinatie met duurzame voertuigen zorgt dit voor een drastische daling van de CO2-uitstoot en een gezondere luchtkwaliteit voor allen."

Succes van de pakjesautomaten

Momenteel telt Leuven pakjesautomaten op 27 locaties, en volgens cijfers van de stad Leuven vinden Leuvenaars makkelijk hun weg naar de automaten. Die vaststelling wordt kracht bijgezet door een opvallende statistiek. Zo blijken vier van de vijf meest gebruikte pakjesautomaten in Leuven te staan. Het gaat over de automaten aan park De Bruul, op het De Becker-Remyplein, aan De Bron en in de Fonteinstraat.  

Voor gebruikers speelt ook het comfort van de pakjesautomaten een grote rol. "Het is niet altijd makkelijk om thuis te zijn op het tijdstip van de levering en dankzij de automaat kan ik mijn bestelling ophalen wanneer ik het zelf wil", klinkt het bij iemand die zijn pakje afhaalt. "Dat het pakje uitstootvrij geleverd wordt, is mooi meegenomen. Zeker wanneer het gaat om kleine pakjes zou ik mij anders behoorlijk schuldig voelen."

Voortzetting van samenwerking

De stad Leuven en Bpost hebben beslist om de samenwerking verder te zetten tot oktober 2025. De stad en Bpost zullen de komende maanden bekijken of er nog extra pakjesautomaten geïnstalleerd worden en of er nieuwe afhaalpunten worden opgestart om zo de dienstverlening naar de Leuvenaars verder te verbeteren. Bpost zal bovendien verder werken aan de transitie naar elektrische voertuigen om ook de andere deelgemeenten emissievrij te kunnen bedienen. In Leuven-centrum gebeurt de belevering reeds volledig emissievrij, in Heverlee grotendeels.

Meest gelezen