© SOLVA

Archeologen vragen inwoners om mee te helpen met opgravingen in Kluisbergen

In Kluisbergen wil SOLVA samen met inwoners graven in de dorpskern van Ruien. In het weekend van 16 en 17 september mag iedereen een vierkante meter afgraven in de tuin of in het dorp. Een team van archeologen van SOLVA geeft dan ondersteuning bij mogelijke vondsten. "Er ontbreken nog veel puzzelstukjes in Ruien", zegt Davy Herremans van SOLVA.

Het Team Onroerend Erfgoed van SOLVA roept de hulp in van inwoners, om de dorpsgeschiedenis van het dorp Ruien in Kluisbergen te onderzoeken. Tijdens het weekend van 16 en 17 september mogen inwoners een vierkante meter afgraven in hun tuin of ergens in het dorp. Het onderzoek past in het project 'Vierkante meter. Iedereen archeoloog!'. "We willen meer te weten komen over het ontstaan van Ruien. Er is al bewoning sinds de steentijd, maar de archeologische vondsten zijn beperkt. Het sociale verhaal is ook belangrijk voor ons, want we willen via archeologie de buurt samenbrengen", zegt Herremans.

Eerste keer in Vlaanderen

"Het is bij mijn weten de eerste keer in Vlaanderen dat dit georganiseerd wordt. Er zijn wel voorbeelden te vinden in het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Dat zijn dan evenementen waar bewust contact wordt opgezocht met de burger. In september zijn we zelf aanwezig met een team van SOLVA in Ruien. We zullen ook zelf putjes maken, maar gaan vooral langs bij de mensen in hun tuin om ze bij te staan met raad en daad."

© SOLVA

Het burgeronderzoek wordt gesubsidieerd door provincie Oost-Vlaanderen. Als er opmerkelijke vondsten worden gedaan, zal dit ook de gebruikelijke procedures doorlopen. "Het is niet al goud dat blinkt. Het is vooral de wetenschappelijke waarde die belangrijk is. We hopen dus op enkele vondsten die kunnen bijdragen tot de geschiedenis van Ruien. Het is een officiële opgraving waar we een vergunning voor hebben. Dat wil zeggen dat we ook alle vondsten zullen rapporteren. We hopen een steentje bij te dragen aan het schrijven van de geschiedenis van de gemeente."

Volgend jaar zal eenzelfde project lopen in Wortegem. Daar volgen later meer details over. Wie in het weekend van 16 en 17 september wil meegraven in Ruien kan zich inschrijven op de website van SOLVA.

Meest gelezen