Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © BELGA

DEBAT VAN DE DAG. Een goed idee: andere talen uit schoolreglement schrappen en minimumdoelen Nederlands voor derde kleuterklas?

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) rolt volgend jaar een actieplan Nederlands uit. Weyts zegt dat het Nederlands de enige voertaal moet worden op school, zowel in de klas als op de speelplaats. Ook maakt hij werk van minimumdoelen Nederlands voor de derde kleuterklas. Wat denk jij? Moet er een verbod komen op andere talen in het schoolreglement? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast wat enkele experts en politici ervan vinden.

147 reacties

  • frans caveye

    8 maanden geleden
    begin met de gemeenten verplichten nerderlands te spreken aan de loketen in het stadhuis, en ook de partijen ook in HUN bureau en bij de dokter
  • els smits

    8 maanden geleden
    Ook alle medewerkers van creches zouden goed nederlands moeten spreken tegen alle kinderen . Kinderverzorgsters die zelf maar half nederlands kunnen is niet ok . Heeft iemand daar cijfers van ?
  • louis thijs

    8 maanden geleden
    Het is toch simpel. Als je je niet kan vinden in het schoolreglement, ben je vrij om de school te verlaten. Dus ben je niet bereid de taal van het land te spreken, dan heeft de school het recht de leerling te weigeren en de toegang tot de school te weigeren. Een contract is een contract.
  • Dirk BERX

    8 maanden geleden
    Hoe gaan leerkrachten dan lesgeven aan Oekraïnse vluchtelingen kinderen ? Als er tenminste een leerkracht aanwezig is ?
  • Hubert Vanmechelen

    8 maanden geleden
    Weyts heeft nog ergens een plaatsje gevonden om zijn stempeltje op te drukken. Een verbod op andere talen in het schoolregelement. 🤣 Laat het nu net dat stempeltjes drukken van de verschillende ministers van onderwijs door de jaren heen de puinhoop hebben gecreëerd.