Christianne van der Wal (links).© EPA-EFE

Stikstofnormen in Nederland zullen wellicht strenger worden, natuur blijkt kwetsbaarder dan eerst gedacht

De stikstofnormen in Nederland zullen de komende jaren waarschijnlijk nog strenger worden. De zogeheten kritische depositiewaarde (KDW), waarmee wordt bepaald hoeveel stikstof maximaal mag neerslaan, is momenteel niet scherp genoeg om de natuur te beschermen. Dat blijkt donderdag uit een onderzoek dat in opdracht van het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit was uitgevoerd.

gjs
Bron: BELGA

In het onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) worden die KDW’s voor stikstof per type natuurgebied van een update voorzien, op basis van internationale bevindingen. In veel gebieden leidt dat tot een verlaging van de maximale hoeveelheid stikstof die de natuur aankan zonder schade aan bijvoorbeeld de soortenrijkdom. De gemiddelde verlaging van de KDW’s bedraagt 7 procent.

Volgens de Nederlandse omroep NOS betekent dit dat voor 47 procent van de natuurgebieden een strengere norm gaat gelden. Vooral rondom de Veluwe zal de KDW aangescherpt worden.  Een kleine 3 procent zou juist minder strenge normen krijgen. 

Opgave “groter geworden”

Volgens Christianne van der Wal, minister voor Natuur en Stikstof, is de opgave om stikstof te verminderen “helaas groter geworden”. “Dat is zorgwekkend nieuws voor de natuur en voor iedereen die zo hard werkt aan onze gezamenlijke opgaven om de natuur te herstellen.” 

De huidige Nederlandse regering is ontslagnemend. Als het beleid nog verder moet worden aangescherpt, zal dat vrijwel zeker een taak worden voor de volgende regering.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer