© EPA-EFE

Oekraïense minister pikt kritiek op tegenoffensief niet: “Dat is spugen in het gezicht van onze soldaten”

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba heeft donderdag uitgehaald naar critici die vragen stellen bij de strategie van het tegenoffensief of de trage voortgang bij de bevrijding van door Rusland bezet gebied in het oosten van het land. Dat is “spugen in het gezicht van de Oekraïense soldaat”, aldus Koeleba.

gjs
Bron: BELGA

“Kritiek leveren op het trage tempo van het tegenoffensief, dat staat gelijk aan spugen in het gezicht van de Oekraïense soldaat die elke dag zijn leven opoffert, vooruitgaat en kilometer per kilometer Oekraïens grondgebied bevrijdt”, stelde Koeleba. “Ik zou alle critici aanbevelen om te zwijgen, naar Oekraïne te komen en zelf te proberen om één centimeter te bevrijden”.  

Koeleba sprak op een gezamenlijke persbriefing met zijn Spaanse ambtgenoot José Manuel Albares Bueno in de marge van een informele bijeenkomst van de buitenlandministers van de Europese Unie in Toledo. Daar deed hij een nieuwe oproep aan de lidstaten om wapens te leveren, met name tanks, gepantserde voertuigen en luchtafweersystemen. 

F-16’s

Koeleba drong er ook opnieuw op aan dat de landen die over F-16’s beschikken, zoals België, niet enkel opleidingen voor Oekraïense piloten zouden voorzien, maar in navolging van Nederland, Denemarken en Noorwegen ook daadwerkelijk gevechtsvliegtuigen zouden leveren. 

Duitsland tenslotte kreeg de specifieke vraag om langeafstandsraketten te sturen. “Er is geen enkel objectief argument tegen die beslissing”, stelde Koeleba. “Dat is in alle opzichten zinvol, want het helpt ons tegenoffensief en het helpt de oorlog sneller te beëindigen”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer