Nationale Bank verplicht banken extra buffers aan te leggen om een economische storm te doorstaan

Het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) zet de economische groei van de eurozone onder druk. Dat baart de Nationale Bank van België (NBB) zorgen. Die verplicht de banken om tegen 2024 extra kapitaalbuffers aan te leggen.

Waarom is dit belangrijk?

De renteverhogingen van de ECB moeten ervoor zorgen dat de inflatie daalt. Maar dat beleid heeft ook een keerzijde: er stroomt minder geld naar de reële economie, wat funeste gevolgen heeft voor de groei. In zo'n situatie kunnen de banken in de problemen komen. Denk bijvoorbeeld aan gezinnen en bedrijven die niet langer hun schulden kunnen afbetalen door de hogere rente.

In het nieuws: De NBB heeft beslist om de zogenaamde contracyclische kapitaalbuffer (CCyB) te activeren. Die buffer moet de weerbaarheid van banken vergroten op het moment dat de economische risico's zich opbouwen.

  • "Aangezien de doorwerking van krappere financiële voorwaarden naar de reële economie een geleidelijk en nog altijd lopend proces is, meent de NBB nog altijd dat de banken potentieel blijven blootstaan aan onverwachte verliezen, terwijl hun voorzieningen voor verwachte kredie
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer