Bart Dewaele

Brussels minister-president Vervoort: "Federale regering moet ook maatregelen nemen voor Noordstation en metrostations"

De Brusselse regering vraagt aan de federale regering om de maatregelen die genomen zijn voor het Zuidstation, uit te breiden naar het Noordstation en de metrostations. Minister-president Rudi Vervoort (PS) maakt zich ook "grote zorgen" over het feit dat alleenstaande mannen die asiel aanvragen niet langer in aanmerking komen voor een opvangplek.

Vorige week maakte de federale regering bekend dat de aanpak van de situatie aan het Brusselse Zuidstation gecoördineerd zal worden door het Nationaal Crisiscentrum. De Brusselse regering vraagt nu om die manier van samenwerken ook toe te passen op het Noordstation en de metrostations.   

Extra middelen en personeel

Vervoort hamert daarnaast op de nood aan extra middelen en personeel. Het is vandaag onmogelijk om genoeg politieaanwezigheid te voorzien in de metrostations, zegt hij. "Om de drugshandel en zware criminaliteit die daarbij hoort aan te pakken, moeten de middelen van de federale politie en het parket worden opgetrokken", roept hij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) op.  

Vervoort en de federale regering wijzen al enkele weken naar elkaar als het gaat over de verantwoordelijkheid voor de onveilige situatie op sommige locaties in Brussel.  

Zo worden er volgens Vervoort door Brussel al heel wat maatregelen genomen, maar laat vooral de federale regering op zich wachten het probleem het hoofd te bieden.

"In het Brusselse deel van het actieplan om de situatie in het Zuidstation aan te pakken, zijn al maatregelen opgenomen. Maar er moeten andere institutionele bevoegdheden worden gemobiliseerd om de problemen van dakloosheid en onveiligheid aan te pakken, die van de federale regering."

"Grote zorgen" over situatie asielzoekers

"Wij maken ons ook grote zorgen over het feit dat, net op dit moment aangekondigd wordt dat Fedasil niet langer alleenstaande mannelijke asielzoekers zal opvangen", aldus Vervoort. De Brusselse regering vreest de gevolgen die dat zal hebben voor de stad. De overgrote meerderheid van de asielzoekers komt op straat terecht. 

Twee jaar geleden riep de Brusselse regering het federale niveau al op om asielzoekers beter op te vangen en te begeleiden. "De Brusselse regering stelt vast dat de bevindingen van deze brief twee jaar later nog verslechterd zijn en dat er geen enkel gevolg is gegeven aan de verzoeken om actie", besluit Vervoort. 

Meest gelezen