Kraakpand in Brusselse Wetstraat dan toch niet ontruimd: "We blijven tot politie er ons met dwang uitzet"

Het kraakpand in de Wetstraat in Brussel, waar al sinds april een honderdtal asielzoekers verblijven, wordt dan toch nog niet ontruimd. De asielzoekers moesten van de vrederechter normaal ten laatste gisteren het gebouw verlaten. Maar activisten verzetten zich. "Zolang we geen bevel van de politie krijgen, zullen wij in het gebouw blijven met 140 mensen die recht hebben op opvang."

Eind april besloten activisten van Stop de Opvangcrisis om een leegstaand gebouw in de Wetstraat te kraken. Het gaat om het pand naast het CD&V-hoofdkwartier aan de Wetstraat 89.

De activisten eisten dat staatssecretaris voor Asiel- en Migratie Nicole de Moor (CD&V) werk zou maken van oplossingen voor de opvangcrisis in ons land. Weken werden maanden, maar De Moor gaf geen krimp. Middels het opstarten van een rechtsprocedure trachtte men de staatssecretaris en Fedasil te dwingen de uitbating van het pand op zich te nemen.

Nadat de Belgische staat en Fedasil door de rechter verplicht werden om de kosten van het water- en energieverbruik in het kraakpand op zich te nemen, besloot het Brusselse vredegerecht dat de krakers ten laatste 31 augustus het pand moesten verlaten.

De activisten besloten initieel om toe te geven aan het vonnis, maar planden tegelijkertijd een nieuwe actie. Daarbij was het de bedoeling om het "tentenkamp" aan het Klein Kasteeltje langs de Willebroekse Vaart opnieuw te installeren.

Bezetting verdergezet

Na de grootschalige politieactie in het Zuidstation en de beslissing van De Moor om alleenstaande mannen de toegang tot opvang tijdelijk te ontzeggen, besloot het collectief af te zien van dit plan. Dit vooral omdat Cathérine Moureaux (PS), burgemeester van Molenbeek, aan BRUZZ zei dat alle initiatieven om tenten te plaatsen, tegengehouden zouden worden. In plaats daarvan kozen ze ervoor om "de bezetting van het pand verder te zetten tot aan een uitzettingsoperatie met dwang door de politie".

Het is moeilijk om druk te zetten op iemand die haar verantwoordelijkheid niet wil nemen

 

Sien De Ridder, Stop de Opvangcrisis

"De mensen zijn wanhopig", getuigt Sien De Ridder, lid van het collectief Stop de Opvangcrisis, in "De ochtend" op Radio 1. "Hiervoor was het al lang wachten op opvang, terwijl alleenstaande mannen er nu helemaal niet meer op kunnen hopen. Ze zitten er volledig door. Daarom blijven we hier tot we ontruimd worden door de politie of tot we een betere oplossing kunnen aanbieden aan de mensen."

"De herfst en winter staan ook voor de deur. Het is nu al koud 's nachts en het regent. Ik ben bang voor scenario's als die van afgelopen winter. We moeten dat echt vermijden."

Dieter Nijs

Symbolisch tentenkamp

"Er valt niet echt te onderhandelen met Nicole de Moor", zegt De Ridder. "Het is moeilijk om druk te zetten op iemand die haar verantwoordelijkheid niet wil nemen. We hebben bij de start van de oorlog in Oekraïne gezien dat er oplossingen gevonden kunnen worden als er politieke wil is."

"Ze eisen dat de federale regering met een oplossing komt voor de opvangcrisis", zegt VRT NWS-journalist Lonne Van Erp. "Want er zijn nog altijd te weinig opvangplaatsen voor asielzoekers in ons land."

In plaats van het gebouw te verlaten hebben de activisten het pand gebarricadeerd. Een delegatie activisten is  richting Kunst-Wet getrokken, waar ze gedurende enkele dagen een symbolisch tentenkamp willen installeren.

"Ik vind het heel moeilijk wanneer mensen kritiek geven op het kraken en de onwettigheid ervan", zegt De Ridder nog. "Waar moeten de mensen anders naartoe? Het is een reactie op het feit dat ze niet opgevangen worden, wat ook onwettig is. Niemand wil graag in een kraakpand wonen. Iedereen zou liever in een centrum zitten."

Alleenstaande mannelijke asielzoekers krijgen geen opvang meer. Wat vindt u van deze beslissing? Zondag 3 september in "De zevende dag" debatteren partijvoorzitters over ons asielbeleid. Ook uw vragen kunnen aan bod komen. Stuur uw vraag naar ons mailadres dezevendedag@een.be.

Meest gelezen