In Duitsland worden windturbines afgebroken om meer steenkool te winnen, met steun van de Groenen

Op minder dan 100 kilometer van onze grens worden windmolens afgebroken om een kolenmijn uit te breiden. Het energiebedrijf RWE, dat de leiding heeft over de operatie, vroeg – en kreeg – toestemming van de Duitse Groenen om deze operatie uit te kunnen voeren.

Waarom is dit belangrijk?

De plannen van RWE zijn een mooi voorbeeld van de paradox waarmee veel Europese landen momenteel worden geconfronteerd. Terwijl sommige landen inzetten op de tandem kernenergie/hernieuwbare energie voor hun transitie, hebben andere landen, zoals Duitsland, het atoom de rug toegekeerd en worden ze gedwongen om te blijven investeren in sterk vervuilende energiebronnen. Berlijn spreekt van een tijdelijke oplossing. Bedoeling is om uiteindelijk volledig over te schakelen op groene energie.

De essentie: Deze week is RWE begonnen met de ontmanteling van een windmolenpark in Garzweiler, Noordrijn-Westfalen.

  • Zodra de zeven windturbines zijn afgebroken, kan de Duitse groep een bruinkoolmijn uitbreiden.

De details: Vanzelfsprekend had RWE vergunningen nodig om dit project te realiseren. Het bedrijf kreeg vorig jaar het noodzakelijke groene licht.

  • Om nog eens 15 tot 20 miljoen ton bruinkool in Garzweiler te kunnen winnen, moest RWE onderhandelen met de federale regering e
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer