© Levi Verbauwhede

School voor buitengewoon onderwijs "De ruimtevaarder" geopend in Dentergem 

In Dentergem is basisschool voor buitengewoon onderwijs "De Ruimtevaarder" geopend. De school is ondergebracht in de oude gebouwen van het woonzorgcentrum Mariaburcht, er is plaats voor dertig kinderen. In de regio Tielt bleek dat er een groot tekort is aan plaatsen voor kinderen met een emotionele stoornis die geen verstandelijke beperking hebben.  

In 2021 bracht Vlaanderen de blinde vlekken voor buitengewoon onderwijs in kaart. De resultaten toonden lange wachtlijsten voor bepaalde types aan, waardoor sommige leerlingen dagelijks een ellenlange busreis moesten maken om naar school te gaan. 

In de regio Tielt bleek er een groot tekort aan plaatsen in het type 3-onderwijs, voor kinderen met een emotionele stoornis of gedragsstoornis die geen verstandelijke beperking hebben. "Deze school is dus erg welkom", zei mede-oprichter en directeur Bjorn De Smet begin mei, toen de plannen werden voorgesteld. 

De school is ondergebracht in de oude gebouwen van het woonzorgcentrum Mariaburcht. Het woonzorgcentrum opende een nieuw complex voor de bewoners. En de bewoners en schoolkinderen zullen elkaar regelmatig zien. Er komen wekelijkse ateliers voor senioren én kinderen. 

Gisteren, op de eerste dag van het nieuwe schooljaar, is de school feestelijk geopend. “Dit is een project geweest van drie jaar, we zijn heel trots op onze accommodatie en pedagogische werking. Maar we blijven nederig, de komende jaren gaan we steeds schaven aan ons beleid", zegt De Smet. 

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft De Ruimtevaarder gisteren ook bezocht. “Dit team neem echt het voortouw op het vlak van buitengewoon onderwijs, en dat hebben we nodig. Scholen voor buitengewoon onderwijs zoals deze zijn broodnodig.” 

Meest gelezen