Welk fruit bevat het meeste vitamine C? En neen, het zijn geen citroenen
Wie vitamine C wil opnemen, grijpt in de fruitmand automatisch naar citrusvruchten zoals appelsien of pompelmoes. Maar waarom is die vitamine C zo belangrijk? En bevatten citroenen en co effectief het meeste van de vitamine? Hoogleraar en plantenbiotechnicus Wannes Keulemans (KU Leuven) zet de voedingsmiddelen met het hoogste vitamine C-gehalte op een rijtje.
Dat er wel degelijk vitamine C in citrusvruchten zit, kan professor Keulemans alvast bevestigen. Dat is onder meer van belang voor het groeiproces van de vruchten zelf. “In stress-situaties, denk maar aan een plant die de hele dag in de felle zon staat, maakt de vrucht schadelijke ‘zuurstofradicalen’ aan. Via een ingewikkeld systeem van antioxidanten zoals vitamine C is de plant in staat om die giftige stoffen te neutraliseren en de oxidatie van het fruit te voorkomen.”
Vitamine C heeft niet alleen voordelen voor planten, maar zeker ook voor ons én ons immuunsysteem.
Vooral in het geval van appels is dat laatste proces nuttig. Het is niet zomaar dat die soms een groene en een rode kant hebben. Die rode kant is het resultaat van de werking van verschillende van die antioxidanten en meteen ook de reden waarom de rode kant in en onder de schil het meeste vitamine C bevat. “Al is die rode kleur geen indicatie voor de hoeveelheid vitamine C in andere fruitsoorten, want iedere fruitsoort zit anders in elkaar.”
Gezondheidsvoordelen van vitamine C voor ons
Natuurlijk heeft vitamine C niet alleen voordelen voor planten, maar zeker ook voor ons én ons immuunsysteem. “Het is wetenschappelijk bewezen dat Afrikaanse vrouwen die veel vitamine C eten, minder vaak doodgeboren kinderen krijgen. Daarnaast zou de stof blindheid en andere oogafwijkingen tegengaan en de kans op kanker en problemen met de bloedvaten drastisch verminderen.”
‘One apple a day keeps the doctor away’ is kortom een terechte metafoor met dank aan de vitamine C. Ook wat citroen toevoegen aan je thee is een goed idee, al zijn er naast citroenen en appels ook fruitsoorten te vinden die nog meer vitamine C bevatten. “Waar die verschillen in hoeveelheden juist vandaan komen, is zelfs voor wetenschappers nog een raadsel”, benadrukt de plantenbiotechnicus.
Lees verder onder de foto.
Elk voedingsmiddel met vitamine C draagt dus bij aan onze gezondheid, maar welke bevat nu het meeste van deze vitamine? “Wat we zeker weten is dat respectievelijk de Acerola, de Guave-vrucht, de bekendere zwarte bes, kiwi’s, aardbeien en sinaasappels het rijkst zijn aan vitamine C. Daarna komt de citroen aan bod. En ook in groenten zoals spruitjes, boeren- en rode kool, groene paprika en tuinkers kan de stof overvloedig aanwezig zijn.”
Lees verder onder de tabel en de foto.
Tekort
Wie een gezond en afwisselend eetpatroon heeft en voldoende groenten en fruit eet, zal normaal gezien genoeg vitamine C binnenkrijgen. Een tekort komt niet héél vaak voor. Vanaf een bepaalde grens, zo'n 75 milligram per dag, gaat je lichaam de antioxidant sowieso niet meer extra opslaan. Voldoende ijzer in je lichaam vergemakkelijkt wel de opslag van vitamine C.
“Focus daarom niet per se op de opname van vitamine C via voeding, maar kijk eerder naar de versheid van je producten", aldus de expert. “Groenten en fruit die lang in een koelcel zitten, verliezen heel snel hun vitamine C-gehalte. Koude is ook een vorm van stress voor fruit en dus een ‘aanval’ op de antioxidant. Ook het bewerken van groenten en fruit vermindert het vitamine C-gehalte. Vers én onbewerkt eten is dus de boodschap om zo veel mogelijk vitamine C uit voeding op te nemen.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Werken op een feestdag: hoeveel extra loon mag je verwachten?
-
Voor eens en altijd: helpt water met citroen ’s ochtends echt om af te vallen of niet?
Citroenwater op een nuchtere maag zou je metabolisme ’s ochtends een boost geven én kunnen helpen bij afslanken. Of toch als we elke ‘healthfluencer’ mogen geloven. Maar klopt dat wel, of heeft dat citroenwater minder voordelen dan we denken? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters zoekt het uit. -
PREMIUM
Luc Bellings test 10 keer balletjes in tomatensaus en deelt een 0/10 en 8/10 uit: “Lekkere vleessmaak en goed gekruide saus”
Gehaktballetjes in tomatensaus is één van de lekkerste Vlaamse klassiekers. Maar welke kant-en-klare variant uit de supermarkt is een even smakelijk alternatief? Sterrenchef Luc Bellings proeft tien bereidingen en buist de helft. Echt lekker gehakt en een geslaagde saus? Dat vindt hij maar bij één product: “Dit zouden ze zelfs geen balletjes in tomatensaus mogen noemen, het zouden vegetarische balletjes kunnen zijn.” -
-
Wat mag in de microgolfoven en wat niet? Dankzij dit simpel trucje weet je altijd het antwoord
-
Alcoholvrije smaakbom, gezond en “perfect bij het aperitief”: driesterrenchef Tim Boury lanceert eigen kombucha
Een gezond drankje zonder alcohol dat toch veel smaak heeft: kombucha staat niet alleen op de kaart van hippe cafés, ook sterrenchefs zoals Tim Boury gaan er vandaag mee aan de slag. Wat is kombucha precies, is het moeilijk om zelf te maken en bij welke gerechten past het goed? “Niet elke brouwer kan dit zomaar maken.” -
PREMIUM4
Verkoop van eetbare planten verdubbeld: “Van dit onkruid kun je een pittige pesto maken”
Na Bye Bye Gazon krijgen we nu Bye Bye Siertuin. De moderne tuin is niet alleen een lust voor het oog, maar laat zich ook smaken. Planten groot of klein, tegenwoordig moeten ze vooral eetbaar zijn, signaleren tuinaannemers. “Met onkruid uit je tuin maak je de pittigste pesto.” -
Gouden Giro2
Frederik Davids, de winnaar van vorig jaar, geeft tips om te scoren in de Gouden Giro: “Transfers zo lang mogelijk uitstellen”
-
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
-
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven
In ‘Alles moet weg’ op VTM2 hoor je de harten van vintage bierliefhebbers breken als geopperd wordt om Orval uit 2016 weg te gieten. Maar is dit bier zo lang na datum nog wel lekker? Hoelang kun je bier eigenlijk bewaren? En welke gaan langer mee dan je denkt? Van een simpele pils tot een tripel: HLN-biersommelier Sofie Vanrafelghem neemt elf bierstijlen onder de loep en tipt de beste bewaartijd: “Het is grote nonsens dat deze blonde bieren beter worden met de jaren.” -
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
Wie het aangename aan het nuttige wil koppelen bij het kiezen van een tweewieler, gaat voor een elektrisch exemplaar en raakt zo in één beweging ook razendsnel op zijn bestemming. Maar let op: de markt van de e-bikes evolueert continu en je zwemt in de keuzemogelijkheden. Waar moet je zoal op letten? HLN Shop haalt vijf aandachtspunten aan. -
Dit zijn de verschillen tussen Spaanse en Belgische aardbeien (en het is niet alleen de prijs)