Mauro Petrarca poseert naast een gedenkteken ter ere van zes mannen, waaronder zijn overgrootvader, die in 1943 door het Duitse leger werden opgehangen, in het Italiaanse Fornelli.  De tekst op het monument luidt: “Hier, ter verdediging van de vrijheid, ontmoetten slachtoffers van de Teutoonse furie heldhaftig hun dood en glorie.”
Volledig scherm
Mauro Petrarca poseert naast een gedenkteken ter ere van zes mannen, waaronder zijn overgrootvader, die in 1943 door het Duitse leger werden opgehangen, in het Italiaanse Fornelli. De tekst op het monument luidt: “Hier, ter verdediging van de vrijheid, ontmoetten slachtoffers van de Teutoonse furie heldhaftig hun dood en glorie.” © REUTERS

Na tachtig jaar krijgen Italiaanse slachtoffers van nazi-misdaden eindelijk compensatie

In oktober 1943 werden er zes Italiaanse burgers opgehangen door de Duitse troepen als collectieve straf voor de moord op een soldaat. Tachtig jaar later zullen sommige familieleden van de vermoorde mannen eindelijk een schadevergoeding ontvangen. Het gaat om een deel van 12 miljoen euro, toegekend door een Italiaanse rechtbank als compensatie voor het trauma van hun families.