Jonas Roosens

Nog eens 15-tal expediteurs uit Antwerpse haven voor miljoenen opgelicht door fraudeur

In de Antwerpse haven zijn nog eens zo'n 15 expediteurs voor miljoenen euro's opgelicht. Dat schrijft Gazet van Antwerpen en het wordt ook bevestigd door Forward, de koepel voor expediteurs. Twee weken geleden raakte bekend dat drie Antwerpse expediteurs waren opgelicht. Sindsdien hebben meer getroffen bedrijven zich gemeld. Zij gaan hun klachten nu bundelen en samen een klacht indienen bij het parket.

Een schimmig netwerk van fraudeurs heeft nog eens een 15-tal expediteurs, met vestiging in de Antwerpse haven, opgelicht. Expediteurs zijn bedrijven die het transport regelen van goederen over land, over zee of door de lucht. Zij zijn de tussenpersonen tussen transportbedrijven en bedrijven die vrachten willen transporteren. Drie expediteurs lieten twee weken geleden al weten dat ze opgelicht zijn door een bedrijf dat mango's en ajuinen boekt over de hele wereld, maar daar niet voor betaald werden.

"De dagen nadat die meldingen bekend werden gemaakt, hebben we nog meldingen gekregen van heel wat andere bedrijven die opgelicht zijn door firma's die optraden voor schepers die mango's en uien wilden verzenden naar Pakistan en India", zegt Olivier Schoenmaeckers van Forward, de koepel voor expediteurs. "En je ziet dat de vennootschappen waardoor de expediteurs werden opgelicht allemaal dezelfde werkwijze hanteren."

Klachten bundelen

Forward gaat nu alle klachten van de opgelichte bedrijven bundelen en ermee aankloppen bij het parket. "Enkele van die bedrijven hebben zelf al actie genomen en een klacht ingediend bij het parket, maar we geven natuurlijk een veel sterker signaal als we al die klachten kunnen samenleggen voor de onderzoeksrechter."

Twee jaar geleden werd nog een anoniem meldpunt opgericht om gevallen van fraude te melden. "Veel expediteurs maken daar gebruik van, maar nog niet allemaal. En dat maakt het een beetje wrang, want als we eerder hadden geweten dat sommigen het slachtoffer geworden waren van deze fraudeur, dan hadden we veel drama's kunnen voorkomen."

Meest gelezen