Lieven Boeve gefrustreerd over onderwijsbeleid van minister Weyts: “Inspanningen zijn futiel zonder leraren”

Er is nog altijd geen structurele oplossing voor het lerarentekort. Dat zegt Lieven Boeve, directeur-generaal van het katholiek onderwijs in Vlaanderen. Hij neemt het onderwijsbeleid van minister Ben Weyts (N-VA) stevig op de korrel.


Beluister hier het volledige interview met Lieven Boeve:


De essentie: Boeve hekelt voorstellen van Weyts, die volgens hem te klein zijn voor het geld dat ze kosten. De topman doet voorstellen om het beroep van leraar aantrekkelijker te maken.

  • “Er moeten structurele maatregelen genomen worden: hoe houden we leraren in het beroep, kunnen we die vlakke loopbaan doorbreken? De politiek heeft daar nog weinig werk van gemaakt. Minister Weyts heeft een aantal kleine maatregelen genomen en daar relatief veel geld aan besteed. Het grotere structurele kader is er nog altijd niet. Dat frustreert mij”, zegt Boeve.
  • Een recent voorstel van Weyts is dat er op de speelplaats enkel Nederlands gesproken mag worden. Boeve reageert: “We willen en moeten allemaal aan de onderwijskwaliteit werken. Maar als er geen leraren voor de klas staan, dan zijn alle inspanningen om iets aan de kwaliteit van het onderwijs te doen sowieso al futiel.”

Gekleurd onderwijsbeleid

  • “We pleiten ervoor om een soort gemengd team te maken. Onderwijsassistenten die samen voor de klas staan. Schoolbesturen moeten meer armslag krijgen om een personeelsbeleid te voeren. Een leraar die in de ene school moeilijk aardt, moet je een kans kunnen bieden in een andere school zonder dat daar te veel administratieve plichtplegingen mee gepaard gaan.”
  • “Ministers willen in vijf jaar het verschil maken. Daardoor is er altijd een risico dat er kortlopende maatregelen worden genomen. Onderwijs verdraagt dat niet. Het politiek beleid wordt gekleurd door de ideologie van de ministers. En dan is het goed dat er vrijheid van onderwijs is en dat scholen vooral datgene kunnen doen wat ze zelf belangrijk achten”, besluit Boeve.

(nd)

Meer