© Eduardo Ripoll - creative.belgaimage.be

Zo maak je je eigen airco (en andere simpele trucs om je huis af te koelen)

Een natte handdoek over je ventilator hangen of je natte was uithangen. De trucs om jezelf of huis af te koelen tijdens warme dagen zijn simpeler Ă©n goedkoper dan je denkt. Energiespecialist Glenn Reynders zet er 3 op een rij.

Het consumententeam van Radio2 gaat op zoek naar een antwoord op al je vragen. Heb je een verhaal of vraag, laat het ons weten op consumenten@radio2.be

Glenn Reynders is innovatiemanager aan de KU Leuven. Samen met andere partners doet hij bij EnergyVille - dat is een samenwerking tussen KU Leuven, Imec, VITO en UHasselt - onderzoek naar duurzame energie en intelligente energiesystemen. 

"Om ons comfortabel te voelen, is het belangrijk dat we onze lichaamswarmte kwijt kunnen aan de omgeving", legt Reynders uit. "Daarvoor moet de omgeving koud genoeg zijn. Als onze omgeving warmer wordt, moeten we helpen om onze warmte kwijt te kunnen. Dat doen we onder meer door lucht over ons te blazen." 

"Een ventilator kan interessant zijn, maar je moet er wel dichtbij zitten, zodat de lucht onmiddellijk over je huid wordt geblazen. Op die manier heb je een onmiddellijk, lokaal effect. Een ventilator koelt geen hele ruimte af."

Wat kan je dan wel doen om je omgeving af te koelen? Reynders geeft drie tips die je zelf makkelijk kan toepassen.

1. Hang een natte handdoek over je ventilator

"Je kan je ventilator pimpen, bijvoorbeeld door er een natte handdoek over te hangen. Zo ga je de warme lucht in de ruimte gebruiken om het water in de handdoek te gaan verdampen. Het water in de handdoek gaat dus warmte uit de lucht gebruiken om te verdampen, om een gas te worden. Op dat moment gaat er voelbare warmte uit de lucht onttrokken worden en dan gaat de temperatuur effectief dalen."

2. Zet een ijsgekoelde fles voor je ventilator

"Wat je op het internet ook vaak ziet, is dat mensen ijsgekoelde waterflessen voor een ventilator zetten. Dat kan helpen om lokaal een tijdelijk effect te krijgen, maar hou er rekening mee dat daar ook energieverbruik aan te pas komt. Ze zeggen soms "zo heb je gratis airco", maar dat klopt niet, want je moet je water eerst bevriezen en daarvoor moet je diepvriezer extra energie gebruiken."

3. Hang je natte was uit

De derde tip is misschien wel de meest verrassende. "Als je je natte was, die net uit de wasmachine komt, ophangt in je woonkamer of bureau, gaat er heel wat water verdampt worden. Die natte was gaat dus effectief warmte uit de omgeving onttrekken. Zet je droogrek binnen in plaats van buiten. Het gaat iets langer duren vooraleer je was droog is, maar je woonkamer gaat er wel (beperkt) door afkoelen. Let wel op, hoe vochtiger de lucht, hoe moeilijker we kunnen transpireren. En dan kunnen we onze eigen warmte niet meer kwijt. Overdrijf er dus niet mee."

Meest gelezen