ZNA Cadix officieel ingehuldigd: “Ik sla met plezier de deur van Stuivenberg achter me dicht, want het is hier prachtig”

In Antwerpen is dinsdagochtend, vlakbij Park Spoor Noord, het nieuwe ziekenhuis ZNA Cadix officieel ingehuldigd in aanwezigheid van onder andere Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). ZNA Cadix verwacht jaarlijks zowat 200.000 patiënten.

evw
Bron: belga

Op 18 september zal ZNA Stuivenberg na bijna 140 jaar definitief de deuren sluiten. Vanaf dan begint de verhuis van patiënten en zal de geplande zorg geleidelijk opstarten in het nieuwe ziekenhuis. ZNA Cadix is een “hoogtechnologisch ziekenhuis” met bijna driehonderd kamers.

De Antwerpse ziekenhuizen ZNA (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen) en de zogenaamde GZA Ziekenhuizen zullen op termijn één grote ziekenhuisgroep vormen. Vanaf 1 januari 2024 worden ze samen ZAS of Ziekenhuis aan de Stroom. ZAS zal een van de grootste zorgkoepels in Europa zijn. Els van Doesburg wordt in de toekomst de voorzitter van ZAS.

© BELGA

“Deze verhuizing heeft veel van onze mensen gevraagd, maar vandaag komt het gebouw tot leven”, zo sprak de schepen in haar openingsspeech. “We streven er naar om in Antwerpen een totaal zorgaanbod aan te bieden”, zei van Doesburg nog. “De krachten bundelen in het belang van de patiënt is cruciaal. Vandaar dat fusie op ons wacht tussen ZNA en GZA tot ZAS.”

Jambon noemde het nieuwe ziekenhuis een “icoon van de Vlaamse gezondheidszorg waar innovatie zegeviert”. Volgens Frank Vandenbroucke is ZNA Cadix het bewijs dat de solidariteit in ons zorgsysteem essentieel is. “Dit is investeren in infrastructuur, maar ook in mensen”, aldus de minister.

© BELGA

“Het is hier prachtig”

Ook het personeel heeft hoge verwachtingen bij de nieuwe start aan het Eilandje. Mary De Blieck mocht als verpleegkundige mee de opening doen, en heeft al 33 jaar ervaring in ziekenhuis Stuivenberg: “Ik kies er bewust voor om in Stuivenberg mee de deur op slot te draaien. Samen met de collega’s zullen we daar afscheid nemen en dan, op naar het nieuwe. Want het is hier prachtig.”

Verpleegkundige Mary verhuist vanuit Stuivenberg. Ze knipt het lintje door, geflankeerd door Els van Doesburg.© BELGA

ZNA Cadix zal een van de grootste spoeddiensten van het land huisvesten. Daarnaast is er een brandwondencentrum. Het gebouw telt 22 verdiepingen, veertig medische diensten en veertien operatiekamers. Er zullen meer dan 1.300 mensen aan de slag gaan.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat een deel van de inboedel van ZNA werd gedoneerd aan een ziekenhuis in het oosten van Oekraïne. Die operatie kon echter niet doorgaan omwille van allerlei technische, juridische, financiële en logistieke redenen. De ziekenhuiskoepel betreurt het voorval, al is er in de toekomst wel nog een mogelijkheid om materiaal zoals bedden te doneren. Eerst en vooral zal er een veiling plaatsvinden, het overgebleven materiaal kan wel nog geschonken worden.

Vanuit de kamers heb je een prachtig uitzicht op de stad, de dokken van het Eilandje of op de haven.© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners