De feiten speelden zich af op het Monseigneur Van Goethemplein in Borgerhout. Themabeeld (rechts).© rr

Beruchte Borgerhoutse handtasdief na jarenlange celstraf opnieuw aangehouden voor gewelddadige overval op 87-jarige vrouw

Borgerhout -

De beruchte Borgerhoutse Mostafa S. (48) die slechts enkele maanden vrij was na een eerdere veroordeling, is opnieuw aangehouden. Op 17 augustus beroofde hij een 87-jarige vrouw in de hal van haar gebouw op het Monseigneur Van Goethemplein door haar omver te duwen en haar handtas mee te nemen.

Alexandro Yaramis

“Het slachtoffer betrad de hal van haar gebouw en liep met haar rollator naar de lift”, zegt Wouter Bruyns, woordvoerder van de Antwerpse politie. “Op dat moment kreeg ze echter een duw en viel ze op de grond. De dader nam haar handtas en sloeg op de vlucht. Een eerste interventieploeg bekommerde zich om het slachtoffer en een ander team zocht in de omgeving naar de dader, maar dat leverde niets op.”

Na de feiten startte de lokale recherche een onderzoek. Een week later, op 24 augustus, kon de politie na grondig speurwerk de verdachte identificeren. Daags erop voerde de arrestatie-eenheid een huiszoeking uit op zijn adres. Daar trof de politie de kleding die de verdachte vermoedelijk droeg tijdens zijn gewelddadige diefstal. “De verdachte is gearresteerd en voorgeleid bij de onderzoeksrechter, die zijn aanhouding beval”, aldus Bruyns.

Dodelijke handtasdiefstal

Tussen 3 december 2013 en 20 januari 2014 vonden er in Deurne-Noord 32 grijpdiefstallen plaats. Bij zes daarvan werd Mostafa S. aangeduid als dader en voor drie gepleegde feiten moest hij in totaal bijna 8.900 euro aan schadevergoedingen betalen. Telkens had hij het gemunt op weerloze bejaarde vrouwen die zich niet konden verzetten, wanneer hij de aanval op hun handtas inzette. De beklaagde selecteerde zijn slachtoffers vaak op de tram en stapte dan aan dezelfde halte af. Enkele slachtoffers kwamen daarbij zwaar ten val en liepen breuken of kneuzingen op. De correctionele rechtbank veroordeelde Mostafa S. toen tot zeven jaar cel.

Mostafa S. werd ook een tijdlang als hoofdverdachte gezien in het dossier rond Augusta Van Reeth. De 87-jarige dame werd op 17 januari 2014 beroofd in de Dascottelei in Deurne. Ze kwam daarbij ten val en liep een hoofdwonde op. Enkele dagen later overleed ze in het ziekenhuis. Na intensief speurwerk van de lokale recherche werd hij een week na de beroving gearresteerd, maar hij ontkende alle betrokkenheid. In 2014 besloot het parket, wegens te weinig bewijzen, hem niet te vervolgen voor die diefstal.

De zus van het slachtoffer bracht in 2015 de zaak opnieuw voor de raadkamer, in de hoop dat die naar de correctionele rechtbank werd verwezen. Volgens haar was er een duidelijk patroon te zien in de diefstallen. De raadkamer volgde haar echter niet in die redenering. Mostafa S. werd buiten vervolging gesteld, maar moest wel nog een straf van zeven jaar uitzitten in de gevangenis van Beveren.

LEES OOK. Geen vervolging van verdachte dodelijke handtasdiefstal

LEES OOK. Zeven jaar cel voor handtasdief die bejaarden viseerde

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners