© AFP

“Criminelen gebruiken Spotify om geld wit te wassen”

Criminele bendes in Zweden gebruiken Spotify om geld wit te wassen. Mensen zouden betaald worden om muziek te streamen van artiesten die banden hebben met die bendes. Dat meldt de Zweedse krant Svenska Dagbladet. De vergoeding die de streamingdienst uitbetaalt zou vervolgens weer verdwijnen in de zakken van de criminelen.

jvh
Bron: BELGA

“Ik kan met 100 procent zekerheid zeggen dat dit gebeurt. Ik ben er zelf bij betrokken geweest”, zegt een anoniem bendelid tegen de krant. “We hebben mensen betaald die dit systematisch voor ons hebben gedaan.” Volgens de bron begonnen de praktijken rond 2019, de tijd dat Zweedse gangsterrap populair begon te worden.

“We zorgden ervoor dat we bovenaan de hitlijsten kwamen te staan”, aldus het bendelid, eraan toevoegend dat dit ook zorgde voor een stijging van het aantal echte streams. Een miljoen streams levert in Zweden zo’n 40.000 tot 60.000 kroon (3.300 tot 5.000 euro) op.

Spotify zegt dat er hard wordt gewerkt om gemanipuleerde streams aan te pakken. Het gaat volgens het bedrijf om minder dan 1 procent van alle streams.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer