Brusselse nachtopvang slaakt noodkreet nu Fedasil voorlopig geen alleenstaande asielzoekers opvangt

De twee grote Brusselse organisaties die instaan voor de opvang van daklozen vrezen dat hun opvangcentra binnenkort niet meer in staat zullen zijn om daklozen onderdak te geven. De opvangcentra zullen binnenkort overvol zitten door de beslissing van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) om Fedasil voorlopig niet langer te laten instaan voor de opvang van alleenstaande mannelijke asielzoekers.

Eind vorige maand besliste staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) dat alleenstaande mannen die hier asiel aanvragen niet langer een opvangplek bij Fedasil krijgen. Ze wil zo vermijden dat families met kinderen die asiel aanvragen deze winter op straat moeten slapen. In de praktijk betekent dat dat alleenstaande mannen die hier asiel hebben aangevraagd dakloos zijn.

De beslissing van staatssecretaris De Moor heeft dramatische gevolgen voor onze centra voor daklozenopvang

Mehdi Kassou (BelRefugees)

Staatssecretaris De Moor verwijst dan naar de samenwerking met het Brussels Gewest, dat verantwoordelijk is voor de opvang van daklozen. "Wij betreuren het totale gebrek aan informatie en coördinatie met de actoren op het terrein, die nochtans de gevolgen van die beslissing ondervinden", reageert Marie-Anne Robberecht van Samusocial. De daklozenorganisatie heeft naar eigen zeggen 900 plaatsen voor opvang, waarvan 70 procent wordt ingenomen door mensen zonder papieren, onder wie een groot aandeel asielzoekers die niet terecht kunnen bij Fedasil.

Een gelijkaardig geluid horen we bij de ngo Burgerplatform voor Overnachtingen (Belrefugees). "De beslissing van staatssecretaris De Moor heeft dramatische gevolgen voor onze centra voor daklozenopvang", zegt woordvoerder Mehdi Kassou. "Alleenstaande asielzoekers kunnen we niet meer doorsturen naar Fedasil, waardoor ons opvangnetwerk helemaal verstopt dreigt te raken."

60 à 65 procent van de bedden van het Burgerplatform voor noodopvang wordt volgens Kassou nu al ingenomen door alleenstaande asielzoekers.

Federale overheid moet instaan voor de opvang van al wie hier asiel heeft aangevraagd

Marie-Anne Robberecht (Samusocial)

Volgens Kassou moet Fedasil dringend meer opvangplaatsen creëren. Ook Samusocial dringt aan op actie van de staatssecretaris. "Wij vragen dat de federale overheid haar verplichtingen nakomt. Zij moet instaan voor de opvang van al wie hier asiel heeft aangevraagd", zegt Marie-Anne Robberecht van Samusocial.

Meest gelezen