Radio2

Aanslagbiljetten voor onroerende voorheffing kunnen dit jaar kort op elkaar volgen: "Je zal nooit dubbel betalen"

Heel wat mensen hebben dit jaar twee aanslagbiljetten gekregen voor de onroerende voorheffing. Dat is de belasting die eigenaars jaarlijks betalen op hun woning of grond. Het gaat niet om een vergissing, maar om een aanslagbiljet voor het vorige aanslagjaar 2022 en meteen ook een voor dit jaar. "Je zal nooit dubbel betalen en als je geldproblemen zou hebben, mag je een afbetalingsplan aanvragen", stelt de Vlaamse Belastingdienst gerust.

Het consumententeam van Radio2 gaat op zoek naar een antwoord op al je vragen. Heb je een verhaal of vraag, laat het ons weten op consumenten@radio2.be.

Verschillende luisteraars van Radio2 signaleren dat ze dit jaar twee verschillende aanslagbiljetten hebben ontvangen voor de betaling van de belasting op hun woning, garage of stuk grond. "In maart 2023 heb ik betaald voor het aanslagjaar 2022 en nu moet ik tegen oktober ook al betalen voor het jaar 2023", laat Katrien uit Hasselt weten.

Dat je in hetzelfde jaar verschillende aanslagbiljetten toegestuurd krijgt, is uitzonderlijk, beweert de Vlaamse Belastingdienst. "We zorgen er ook altijd voor dat er minstens 6 maanden tussen twee verschillende aanslagbiljetten zitten", klinkt het. Toch is de situatie van Katrien geen alleenstaand geval, merken we in onze mailbox.

Afbetalingsplan

Sommige luisteraars maken zich zorgen over de grote bedragen die ze kort op elkaar moeten ophoesten. De jaarlijkse onroerende voorheffing voor een appartement of huis loopt voor de meeste mensen al gauw op tot gemiddeld 700 à 800 euro per jaar, afhankelijk van je woning en gezinssituatie. "Bij mij gaat het in totaal zelfs over meer dan 1.900 euro. Met mijn pensioen is het voor mij een hele opgave om dat bedrag te betalen op een half jaar tijd", laat luisteraar Jozef uit Kontich weten. 

De belastingdienst heeft begrip voor die bekommernis. "Als je financiële moeilijkheden hebt, kan je ook altijd een afbetalingsplan aanvragen. Daar zijn we doorgaans vrij soepel in", stelt woordvoerder Kris De Sagher gerust. "Er zullen ook nooit overlappende periodes zijn. Je zal dus alleszins nooit dubbel betalen voor hetzelfde jaar. Van de andere kant: de belasting voor het aanslagjaar 2022 is langer op de bankrekening van deze mensen kunnen blijven staan." 

Ik heb mijn administratie eens nagekeken en sinds 2006 heb ik nog nooit meer dan één bedrag per kalenderjaar betaald

Albert, kreeg dit jaar twee aanslagbiljetten in de bus

Meestal nog hetzelfde jaar verstuurd

Bij de meeste mensen die onze redactie contacteren, zaten er zo'n 7 maanden tussen het eerste en het tweede aanslagbiljet. "Ik heb mijn administratie eens nagekeken en sinds 2006 heb ik nog nooit meer dan één bedrag per kalenderjaar betaald", laat Albert uit Beveren ons weten. "Ook nooit voor het jaar dat nog bezig was." 

Toch is het volgens de Vlaamse belastingdienst normaal dat je al een aanslagbiljet krijgt voor het huidige jaar. "We beginnen de eerste aanslagbiljetten altijd eind mei te versturen. We versturen elk jaar meer dan 2,8 miljoen aanslagbiljetten. Daar zit geen vast verzendschema achter. In 92% van de gevallen wordt het biljet nog tijdens hetzelfde jaar verzonden", legt woordvoerder De Sagher uit. De onroerende voorheffing moet telkens binnen de twee maanden na het versturen betaald worden.

Afbetalingsplan aanvragen

De Vlaamse Belastingdienst laat weten dat ze meestal soepel is bij het toekennen van een afbetalingsplan. Zeker als het de eerste keer is dat je zo'n plan aanvraagt. Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden.

  • Een aanvraag moet altijd schriftelijk gebeuren.
  • Als je kunt aantonen dat je al een afbetalingsplan hebt lopen bij jouw energieleverancier, telecombedrijf of ziekenhuis, zal de belastingdienst dat meestal ook meteen toekennen.

  • Het bedrag moet nog steeds binnen een redelijke termijn afgelost worden, want een half jaar erna kan het volgende aanslagbiljet in theorie alweer komen.

  • De belastingdienst zal je aanvraag kritischer bekijken wanneer je vroeger ook al een afbetalingsplan kreeg en dat niet goed bent nagekomen.

Meest gelezen