Kan een pintje per dag kwaad? Toxicoloog geeft advies: “Zo gun je je lever ook wat rust”
Met het goede weer dat nog even aansleept, roepen de terrasjes opnieuw. Maar wat als je bijvoorbeeld elke dag een terrasje doet en een glas wijn drinkt? Volgens sommigen hét geheim achter een lang en gezond leven, volgens anderen heel ongezond. Wat klopt daarvan? Toxicoloog Jan Tytgat legt uit wat de impact van elke dag een glas wijn of een pintje op je lichaam is.
De impact van alcohol op het lichaam: onder wetenschappers is er veel discussie over. Voor de ene kan het met mate, terwijl de andere het liever volledig zou verbieden. Zo raadde de CCSA, een grote gezondheidsinstantie in Canada, deze maand nog aan om slechts twee alcoholische drankjes per week te drinken. Bovendien wil de instantie een waarschuwingsetiket op flessen alcohol plakken, net zoals bij tabak. “Want er is wel degelijk een verband tussen alcohol en verschillende soorten kankers”, klinkt het.
“Alcohol is wel degelijk een giftige stof voor ons lichaam”, vertelt toxicoloog Jan Tytgat. “Onze lever probeert om alcohol af te breken, maar bij die afbraak ontstaat er een nog giftigere stof: aceetaldehyde. Het is die stof die bij de inname van grote hoeveelheden zorgt voor een misselijk gevoel en een kater. Het klopt dus dat letterlijk élke alcoholconsumptie een impact heeft op je lichaam.”
Wat als je elke dag een glas wijn drinkt?
Nochtans tippen veel mensen die gezond oud worden hun dagelijks glaasje wijn vaak als hun ‘geheime’ ingrediënt voor een lang leven, maar klopt dat ook? “We weten met zekerheid dat grote hoeveelheden, denk dan aan acht consumpties per dag, niet goed zijn voor je lichaam. Je loopt in dat geval echt meer kans op leverproblemen, hart- en vaatziektes en kanker. Bovendien geraak je vanaf die hoeveelheden makkelijk verslaafd aan alcohol. Bij één glaasje wijn of bier per dag is dat verband veel moeilijker vast te stellen. Het is totaal iets anders dan het roken van een joint of sigaret: daar zie je onmiddellijk de impact van de kankerverwekkende teer op de longen. Maar bij een glaasje alcohol is zoiets naar mijn weten nog niet eenduidig vastgesteld. Bovendien moeten we ook durven zeggen: onze lever kan op zich wel tegen een stootje.”
Gun je lever eens een rustmoment en vermijd voortdurende blootstelling.
Hoe zit het dan met één glaasje wijn per dag? “Met dat onze lever tegen een stootje kan, wil ik zeker niet zeggen dat je goed bezig bent als je elke dag alcohol drinkt", waarschuwt Tytgat. “Zoals eerder gezegd blijft het een giftige stof voor je lichaam, en het zal zeker geen gezondheidsvoordelen hebben, ongeacht wat mensen beweren die gezond oud worden en deze gewoonte hebben. Als je toch echt graag elke dag iets drinkt, raad ik aan om het wat te verspreiden over de hele week. Drink dan bijvoorbeeld twee wijntjes met een dag tussen. Zo gun je je lever een rustmoment en vermijd je voortdurende blootstelling.”
Verwerken mannen alcohol anders dan vrouwen?
In de meeste gevallen is er effectief een verschil. En dat heeft alles te maken met de lichaamssamenstelling. “Mannen zijn vaak groter en gespierder dan vrouwen. Dat spierweefsel kan de alcohol makkelijker ‘wegstoppen’, waardoor er een minder hoge concentratie alcohol in het bloed zal circuleren. Je lever zal dan minder werk hebben, en je zal minder snel een licht gevoel in je hoofd krijgen. Vrouwen hebben over het algemeen meer vetweefsel. Alcohol lost er daardoor iets minder goed in op, en de alcoholconcentratie zal hoger zijn in je bloed. Ze zullen op die manier sneller aangeschoten zijn. Maar voor alle duidelijkheid: te veel alcohol is zowel schadelijk bij mannen als vrouwen.”
Met deze vijf tips zeg je makkelijker nee tegen alcohol
1. Doe het in groep: groepsdruk kan ook werken in de positieve zin van het woord. Spreek met familie of vrienden af om een maand geen alcohol te drinken, en koppel er een uitdaging aan vast. Wie verliest, moet bijvoorbeeld de groep trakteren op een etentje.
2. Voorzie in alternatieven: probeer niet de hele tijd te focussen op het feit dat je geen alcohol zal drinken. Daar word je echt niet vrolijk van. Ga op zoek naar alternatieven. Ga eens op ontdekkingstocht in de drankenhandel, of zoek enkele mocktailrecepten op.
3. Bereid je voor op moeilijke momenten: tijdens je alcoholpauze zullen er ongetwijfeld ook lastigere momenten komen. Denk aan een feestje waarop iemand je een glas aanbiedt, en blijft aandringen. Probeer je daar op voor te bereiden. Verzin bijvoorbeeld een oneliner, waardoor je commentaar makkelijk van je kan afslaan.
4. Beloon jezelf: na een inspanning, moet ook een beloning volgen. Is het de 15de van de maand en heb je nog geen drup alcohol aangeraakt? Trakteer jezelf dan eens op een wellnessbezoek. Heel aangenaam, en bovendien helpt het om de challenge langer vol te houden.
5. Wees niet te streng: laat je je toch eens verleiden tot eens glaasje wijn? Wees dan niet boos op jezelf, en herpak je gewoon. Niemand gaat je daarvoor veroordelen.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Houdt jouw spaarrekening op te bestaan? “Opgebouwde voordelen neem je mee naar nieuwe rekening”
-
Livios
In welke maanden leveren je zonnepanelen het meeste op en hoe komt dat?
Wil je weten hoeveel stroom je zonnepanelen jaarlijks, maandelijks of dagelijks opwekken? Bouwsite Livios legt uit hoe je dat makkelijk zelf berekent en welke factoren een invloed hebben op de opbrengst van je installatie. -
PREMIUM
“Je lever geeft weinig signalen als er iets mis mee is, daarom heb je het vaak niet door”: hoe herken je leverschade? En welke voeding helpt (niet)?
Wie een glaasje te veel gedronken heeft, maakt vaak al lachend de opmerking “dat het niet goed voor de lever geweest zal zijn”. Maar wat klopt daarvan? En zijn er nog andere voedingsmiddelen die onze lever meer kwaad dan goed doen? Maag-, darm- en leverspecialist Maridi Aerts (UZ Brussel) legt uit hoe je schade herkent. “Op lange termijn is levercirrose dodelijk, terwijl je het met acht simpele tips kan voorkomen.” -
-
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
-
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
Heel wat Vlaamse huishoudens zetten wekelijks frietjes op het menu. Algemeen geldt dat je zes tot acht keer in hetzelfde frituurvet kan bakken, maar volgens nieuw onderzoek vervang je dat vet best toch iets vroeger. “Want bij herhaaldelijk verhitten worden chemische verbindingen gevormd die het risico op bijvoorbeeld alzheimer kunnen verhogen”, zegt professor Yannick Vermeiren. Hij tipt wanneer het écht tijd is voor nieuwe olie en geeft een alternatief. -
Wat mag in de microgolfoven en wat niet? Dankzij dit simpel trucje weet je altijd het antwoord
Van snel iets ontdooien tot een kant-en-klare maaltijd opwarmen: de microgolfoven of magnetron is voor veel Belgen onmisbaar in de keuken. Maar opgelet, je mag niet zomaar alles in het toestel steken. Met sommige materialen en voedingswaren kunnen er ernstige ongelukken gebeuren. Onze journalist zocht uit wat je wel en niet in die microgolf mag schuiven. -
PREMIUM
Welke drank is het gezondst bij je ontbijt? Diëtist: “Dit drinken op lege maag verhoogt je metabolisme met 30%”
-
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?
-
Mijnenergie
Vaste energieprijzen stijgen opnieuw: 10% erbij op twee maanden tijd
Nadat vorige maand een einde kwam aan de maandenlange prijsdaling voor energie, veren de prijzen nu nog eens met enkele procenten op. Dat leert Mijnenergie.be uit de tarieven voor nieuwe vaste contracten of contractverlengingen die de energieleveranciers vandaag - aan het begin van de nieuwe maand - publiceren. -
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
HLN Eten bundelt alle nieuwtjes uit foodie-land op één pagina. Wil je graag als eerste op de hoogte blijven van al dat lekkers? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief waarin al het smakelijke nieuws verzameld staat. -
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten