© Lander Loeckx

Studenten zoals Leander mogen sinds dit jaar meer uren werken: "Tof, maar we moeten opletten dat we nu niet té veel verdienen"

Let op, jobstudenten (én ouders): studenten mogen dan wel meer uren werken sinds dit jaar, maar er zit een addertje onder het gras. Als je het maximum aantal uren – dat zijn er nu 600 – ook effectief doet, dan mag je in totaal minder verdienen dan vroeger. “Want als we werken aan meer dan 13,27 euro per uur, dan verdienen we te veel om nog ten laste te kunnen blijven van onze ouders”, laat student Leander uit Oudsbergen aan Radio2 weten.

Het consumententeam van Radio2 gaat op zoek naar een antwoord op al je vragen. Heb je een verhaal of vraag, laat het ons weten op consumenten@radio2.be.

Leander werkt deze zomer al voor het zesde jaar als redder aan een zwembad in Peer. Het is het eerste jaar dat hij - net als alle andere studenten - volgens een nieuwe wet op studentenarbeid, meer uren mag kloppen: 600 in plaats 476.

Wij, en onze ouders, kunnen door die opgetrokken uren in de financiële problemen komen. Daar wordt te weinig over gecommuniceerd

Leander, jobstudent in het zwembad van Peer

Dat is natuurlijk goed nieuws, vindt Leander. "De meeste studenten zullen nu wel weten dat we meer mogen werken. Maar er wordt iets belangrijks over het hoofd gezien in de berichtgeving. Namelijk dat wij - en onze ouders - door die extra uren ook in financiële problemen kunnen komen."

Maximumloon niet even sterk verhoogd als werkuren

Het nieuwe aantal uren dat studenten mogen werken, is nu dus 600 uur per jaar. Maar tegelijkertijd mogen ze maar een bepaald bedrag per jaar verdienen om ten laste te kunnen blijven van hun ouders. Leander merkt op dat dat maximumbedrag voor het jaar 2023 ook opgetrokken is, maar niet even hoog in verhouding met die 600 uren.

Je mag nu als student 7.965 euro bruto per jaar verdienen in 600 uur. Ga je erover, dan dreig je veel zwaarder belast te worden op dat bedrag. "Een student mag 13,27 euro per uur of minder verdienen als hij de volle 600 uur werkt", rekende Leander uit. "Vroeger was dat meer, ongeveer 15 euro. Toen mocht je tot 7.272,50 verdienen in 475 uur per jaar." 

"Ik kan me voorstellen, zeker als ik naar mijn eigen uurloon kijk als redder, dat veel studenten meer zullen verdienen." Als zij de volledige 600 uur werken, kan hen dat zuur opbreken. Je moet dus als student niet enkel je werkuren in de gaten houden, maar ook het bedrag dat je in totaal zal verdienen.

Kindergeld kwijt?

Volgens sociaal secretariaat Liantis was het gemiddelde uurloon van een student bij hun klanten in de eerste jaarhelft van 2023, 13,28 euro. Maar gezien het om een gemiddelde gaat, is er natuurlijk een grote groep die zal moet oppassen.

Ouders die een kind ten laste verliezen, kunnen plots netto 500 tot 3.000 euro kwijt zijn.

"Meer communiceren hierover"

Bij de VVS, de Vlaamse Vereniging van Studenten, zijn ze op de hoogte van het probleem. "Wij hebben nog niet veel vragen gekregen hierover. Maar we denken vooral omdat het probleem zich pas in 2024 zal stellen bij de belastingaangifte van de studenten." VVS bekijkt daarom hoe ze studenten hierover verder kunnen informeren en wil dat het probleem ook effectief wordt aangepakt.

Meest gelezen