Helft van Belgen wil vaker naar kantoor om hun collega’s te zien

Terwijl sommigen vechten voor het recht op telewerken, dat populair werd tijdens de coronaviruspandemie, betreuren andere werknemers dat ze hun collega’s niet vaker op kantoor kunnen zien.

Waarom is dit belangrijk?

De coronapandemie heeft de organisatie van werk serieus veranderd, met de opkomst van telewerken. Veel werknemers willen voortaan deels telewerken. Dat wordt niet altijd toegestaan door de werkgevers. De telewerk-gewoonte heeft echter merkbare effecten, niet alleen op het welzijn van werknemers, maar ook wereldwijd op de kantorenmarkt.

In het nieuws: Bijna de helft van de Belgen wil regelmatiger naar kantoor gaan om hun collega’s vaker te zien. Dat blijkt uit een enquête uitgevoerd door YouGov onder 1.000 Belgische werknemers. De studie werd uitgevoerd in opdracht van Comet, een expert in hybride werkmodellen.

Details: 37 procent van de ondervraagde werknemers denkt dat telewerken een negatieve invloed kan hebben op hun persoonlijke en professionele ontwikkeling.

  • Thuiswerken is dus niet voor iedereen een oplossing, volgens de resultaten van het YouGov-onderzoek. Volgens de studie zijn vrouwen en jonge professionals het meest geneigd om weer naar kantoor te willen gaan.
  • Onder de nadelen van telewerken worden het gebrek aan menselijke interactie en informatie-uitwisseling tussen collega’s het vaakst genoemd, gevolgd door gevoelens van isolatie (22 procent) en een toename van de werkdruk (20 procent).
  • Voor bijna 50 procent van de Belgische werknemers zou vaker naar kantoor gaan de mogelijkheid bieden om meer interactie te hebben met hun collega’s (47 procent), bestaande relaties te onderhouden (36 procent) en nieuwe relaties te creëren (35 procent).

Is hybride de oplossing?

  • Voor traditionele bedrijven is het eenvoudig om vaker naar kantoor te gaan om collega’s te zien, aangezien hun bedrijfsmodel voornamelijk gebaseerd is op fysieke aanwezigheid en ze dus geschikte infrastructuur hebben.
  • Maar voor bedrijven die hebben gekozen voor een hybride werkomgeving of die grotendeels afhankelijk zijn van telewerken, kan dit ingewikkelder zijn. Ten eerste omdat het verhogen van de fysieke aanwezigheid gepaard gaat met hogere kosten, zoals energiekosten (verwarming, verlichting, airconditioning) en de kosten van kantoorruimte voor bedrijven die gedeelde kantoren huren. Ten tweede kan het moeilijk zijn om iedereen te overtuigen vaker naar kantoor te gaan.

Niet iedereen is het erover eens

  • Als de YouGov-enquête aantoont dat ongeveer de helft van de Belgen hun collega’s vaker op kantoor wil zien, betekent dit ook dat ongeveer de helft dat niet wil en tevreden is met de huidige werkwijze van hun bedrijf (hybride, 100 procent fysieke aanwezigheid of gedeeltelijk op afstand).
  • Volgens een enquête van BDO, een adviesbureau voor thuiswerken, willen 4 op de 10 Belgen juist meer telewerken. Kijk maar naar de golven van ontevredenheid die zijn ontstaan door aankondigingen van sommige bedrijven over een volledige terugkeer naar fysieke aanwezigheid.

De oplossing? Iedereen de vrijheid geven om te kiezen hoe ze willen werken. Dit zou mogelijk zijn in een utopische samenleving, maar dat is niet de realiteit.

Desalniettemin kunnen bedrijven beter luisteren naar en rekening houden met de eisen van hun werknemers. Het is nog belangrijker een duidelijk standpunt in te nemen over het beleid voor telewerken om onaangename verrassingen en ontevredenheid bij de werknemers te voorkomen. (kg)