Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Voormalig voorzitter Nancy Pelosi in 2024 opnieuw kandidaat voor Amerikaans Congres

De voormalige voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, de 83-jarige Democraat Nancy Pelosi, heeft bevestigd dat ze in 2024 weer aan de verkiezingen meedoet. Pelosi was jarenlang voorzitter, maar kondigde vorig jaar haar afscheid aan. Nu wil ze een plek in het Amerikaans Congres, om "de waarden van San Francisco te bevorderen en te werken aan het herstel van het land".  

Vier jaar lang was ze voorzitter van het Amerikaans Huis van Afgevaardigden toen democratisch boegbeeld Nancy Pelosi de hamer doorgaf. Ze vond het tijd voor een nieuwe generatie, maar ze blijft toch wat langer hangen in de politieke wereld. 

"Nu meer dan ooit moeten we de waarden van San Francisco bevorderen en verder werken aan het herstel van het land", zegt Pelosi - zelf uit California - op X, het voormalige Twitter. "We moeten in het belang van ons land aan de wereld tonen dat we er nog steeds zijn, met vrijheid en rechtvaardigheid voor IEDEREEN", benadrukt ze.  

Daarom ziet de 83-jarige vrouw uit Californië zich dus genoodzaakt om opnieuw mee te doen aan de verkiezingen van het Amerikaanse Congres. Pelosi heeft al een lange, niet onbesproken politieke carrière. In 1987 werd ze voor het eerst in het Huis van Afgevaardigden gekozen. Ze was jarenlang de leider van de Democraten.    

Pelosi was al twee keer voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, eerst van 2007 tot 2011 en dan van 2019 tot begin dit jaar. Ze was de eerste vrouw die de functie bekleedde.  

Pionier op leeftijd

De voormalige voorzitter was altijd een pionier voor vrouwen in de politiek, maar is ook gekend als een polariserend figuur en was vaak het doelwit van Republikeinse kritiek. Zo verscheurde ze tijdens een toespraak van Trump haar kopij van de speech. Maar de kritiek houdt haar niet tegen om terug te keren.  

Ook haar leeftijd moet volgens haar geen drempel zijn. In de Amerikaanse volksvertegenwoordiging zijn er relatief veel ouderen. Een van de alleroudsten is ook een Democrate uit San Francisco, de 90-jarige senator Dianne Feinstein. De Democratische president Joe Biden is 80 jaar en streeft ernaar in 2024 herkozen te worden.

Meest gelezen