LIVE. Dodentol na aardbeving in Marokko loopt verder op tot 2901 slachtoffers - zeker 5530 mensen gewond

UpdateMarokko is vrijdagavond opgeschrikt door een aardbeving waarbij honderden doden zijn gevallen. Het dodental in Marokko is vier dagen na de verwoestende aardbeving gestegen naar 2901. Ook raakten volgens de laatste cijfers van de autoriteiten zeker 5530 mensen gewond. Volgens lokale media gaat het om “de zwaarste aardbeving ooit” in het Noord-Afrikaanse land. Volg hier al het nieuws over de aardbeving in Marokko via onze liveblog.

18:43 09-09-2023

Delen van Unesco-werelderfgoed in Marrakech beschadigd

Bij de zware aardbeving in Marokko zijn delen van het Unesco-werelderfgoed in het oude centrum van de stad Marrakech beschadigd geraakt, al zou de schade meevallen. Dat bevestigt de regionale verantwoordelijke van het Marokkaanse ministerie van Cultuur.

Volgens Hassan Hernan zijn sommige gebouwen in de 'medina', de historische binnenstad, deels beschadigd. Andere vertonen scheuren. "Het plaatje zal pas binnen 48 uur compleet zijn. Maar de schade aan belangrijke historische plekken in de oude stad is tot nu toe beperkt."

De 'medina' is bekend om haar smalle straatjes en is een populaire bestemming voor toeristen. Op beelden is te zien dat delen van de middeleeuwse stadsmuur zijn ingestort en dat er grote scheuren in zitten. 

Er zou ook een minaret van een moskee gevallen zijn op het centrale plein Djemaa al-Fna. De 'medina' geldt sinds 1985 als Unesco-werelderfgoed.

Een deel van de schade in het oude centrum van Marrakech.
Een deel van de schade in het oude centrum van Marrakech. © @wmpoelenburg via X via REUTERS
18:10 09-09-2023

Regering activeert dienst B-Fast

De regering heeft de dienst B-Fast geactiveerd om de nodige hulp te bieden. Dat zegt minister van Defensie Ludivine Dedonder.

Dedonder had deze ochtend contact met haar Marokkaanse collega Abdellatif Loudiy. Het directiecomité van B-Fast kwam daarop samen om een evaluatie te maken van de beschikbare middelen. Er wordt onder meer een inventaris van de voorraden gemaakt, vooral gericht op noodopvang voor de bevolking.


Minister van Defensie Ludivine Dedonder.
Minister van Defensie Ludivine Dedonder. © Photo News
17:00 09-09-2023

Telecomoperatoren maken communicatie met Marokko gratis

De telecomoperatoren maken communicatie met Marokko gratis. Proximus liet weten dat zeker tot en met dinsdag oproepen en sms'en vanuit België naar Marokko gratis zullen zijn. Dat geldt ook voor de merken Scarlet en Mobile Vikings. "Na zo'n ramp is niets belangrijker dan in contact te kunnen blijven met geliefden in het buitenland", klinkt het.

Orange, met ook het merk hey!, neemt een gelijkaardig initiatief. Vanaf vanavond kunnen klanten met een mobiel abonnement en businessklanten vanuit Marokko gratis bellen naar vaste en mobiele Belgische nummers en gratis mobiele data gebruiken. Vanuit België kunnen ze gratis bellen en sms'en naar Marokkaanse nummers. Het initiatief geldt voor een week. "Al onze gedachten gaan uit naar de getroffen Marokkaanse families", zegt Orange België.

En ook Telenet neemt "een initiatief om de mensen te helpen", zegt woordvoerder Bart Boone. Bij de telecomoperator zullen oproepen en sms'en vanuit België naar Marokko en in omgekeerde richting gedurende een week niet aangerekend worden. Hetzelfde geldt voor Base-klanten.

16:54 09-09-2023

Algerije opent luchtruim voor humanitaire vluchten

Algerije heeft beslist het luchtruim te openen voor vluchten die humanitaire hulp leveren en gewonden wegvoeren. Dat luchtruim was sinds september 2021 gesloten nadat de diplomatieke betrekkingen tussen Algerije en Marokko verbroken waren.

De autoriteiten willen ook humanitaire hulp leveren en "alle materiële en menselijke middelen" inzetten als die vraag komt.

AFP
© AFP
16:12 09-09-2023

Brusselse regering maakt 180.000 euro vrij

De Brusselse regering maakt 180.000 euro vrij om de slachtoffers van de aardbeving in Marokko te helpen. Dat meldt schepen Ans Persoons (Vooruit) op X, het vroegere Twitter. "Alle ministers kennen vanuit hun bevoegdheid middelen toe." Brussels minister-president Rudi Vervoort drukte eerder al zijn steun uit tegenover het Marokkaanse volk.

Vlaams minister-president Jan Jambon kondigde aan 200.000 euro vrij te maken voor snelle noodhulp aan Marokko via het Rode Kruis Vlaanderen. De Waalse regering heeft 500.000 euro veil voor de slachtoffers. Federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez stelt 5 miljoen euro ter beschikking.

AFP
© AFP
15:09 09-09-2023

Aardbeving eist meer dan duizend slachtoffers

Bij de zware aardbeving vrijdagavond in het Marokkaanse Atlasgebergte zijn volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zeker 1.037 mensen om het leven gekomen. Er vielen volgens de laatste telling 1.204 gewonden.

Het aantal stijgt naarmate hulpverleners meer afgelegen en landelijke gemeenschappen proberen te bereiken rond het Atlasgebergte ten zuiden van Marrakesh, waar het epicentrum van de beving met een kracht van 6,8 magnitude lag.

Veel gewonden zijn er zeer ernstig aan toe. Het ministerie meldt 721 gewonden in kritieke toestand. Erg veel slachtoffers vielen in de bergachtige provincie al-Haouz ten zuiden van Marrakesh. Over de schade is nog weinig bekend, maar er zijn volgens plaatselijke media historische panden in de oude binnenstad van Marrakesh beschadigd. Er zouden dertien mensen zijn omgekomen in de stad als gevolg van de beving.

Ook in het 130 kilometer van het epicentrum verwijderde en aan de kust liggende Agadir zijn slachtoffers en schade gemeld. Deze stad werd in 1960 door een zware aardbeving verwoest, waarbij tussen de 12.000 en 15.000 doden vielen.

Volgens waarnemers kan het dodental van de aardbeving van vrijdag nog veel verder oplopen. De zwaarst getroffen gebieden zijn moeilijk te bereiken en de dorpen zijn niet voorbereid op aardschokken omdat die er zelden zijn geweest. In bergdorpen wordt ook met de hand naar slachtoffers in het puin gezocht.

15:08 09-09-2023

Paus betuigt medeleven met slachtoffers aardbeving in Marokko

Paus Franciscus heeft zich gevoegd bij de reeks wereldleiders die hun medeleven betuigen met de slachtoffers van de zware aardbeving in het Marokkaanse Atlasgebergte. De paus "bidt voor de slachtoffers en diegenen die om hun geliefden en hun huizen rouwen".

Het epicentrum was circa 70 kilometer ten zuidwesten van de stad Marrakesh, waar ook panden zijn beschadigd. Volgens Marokkaanse media is in Marrakesh vooral schade in de oude stad en zijn daar historische panden getroffen.

14:34 09-09-2023

Waalse regering maakt 500.000 euro vrij

De Waalse regering maakt een bedrag van 500.000 euro vrij om de slachtoffers van de aardbeving in Marokko te helpen. Dat heeft ze zaterdag aangekondigd.

De Waalse regering zegt "de evolutie van de toestand ter plaatse met grote aandacht te volgen", via haar vertegenwoordiging in de Marokkaanse stad Rabat.

Eerde maakte de Vlaamse regering bekend 200.000 euro vrij te maken voor snelle noodhulp via het Rode Kruis Vlaanderen, terwijl federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) aankondigde 5 miljoen euro vrij te maken om de slachtoffers van de aardbeving in Marokko te helpen en de wederopbouw na de ramp te steunen.

13:27 09-09-2023

Hoe gaat het met de Belgen in Marokko? VTM NIEUWS legt uit

13:24 09-09-2023

"Dit is een vreselijk drama": Vlamingen in Marrakesh getuigen over het moment dat "alles begon te beven" (+)

Heel wat Vlamingen waren in Marokko aanwezig toen “de zwaarste aardbeving ooit” het land trof. Van “ik ben echt in shock” tot “het leven gaat gewoon verder”: Frederik Vercruysse uit Nazareth en Tania Ghyselinck uit Sint-Pieters-Leeuw delen hun verhaal. “We beseften pas wat er gebeurde toen iedereen op straat liep en de rookpluimen opstegen." Lees hier het volledige verhaal.

AFP
© AFP
13:13 09-09-2023

België maakt vijf miljoen euro vrij voor noodhulp

Ons land zal vijf miljoen euro vrijmaken voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko en de wederopbouw. Dat maakt minister voor Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) bekend op X.

De minister voegt nog toe dat bekeken wordt of er een medisch team van B-Fast - het snelle interventieteam van de federale overheid dat naar het buitenland trekt bij grote rampen - kan worden ingezet. Maar daarvoor moet er eerst een concrete vraag komen vanuit Marokko. 

13:06 09-09-2023

Minstens 630 Belgen in het rampgebied, Buitenlandse Zaken opent noodnummer

De FOD Buitenlandse Zaken heeft een noodnummer geopend (+32 2 501 4000) voor Belgen en hun familie ter plaatse die bijstand nodig hebben.

Volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken bevinden zich officieel ongeveer 630 Belgen in de regio die getroffen is door de aardbeving. Het gaat dan om Belgen die in Marokko wonen of die zich hebben geregistreerd via de website Travellers Online van Buitenlandse Zaken. Het aantal Belgen in de regio ligt waarschijnlijk hoger.

Buitenlandse Zaken roept de Belgen in het gebied op om veilig te blijven en de instructies van de lokale autoriteiten te volgen. De minister van Buitenlandse Zaken, Hadja Lahbib, heeft al contact opgenomen met haar Marokkaanse collega om Belgische hulp aan te bieden.


OPROEP. Ben je in Marokko en wil je informatie, foto’s of video’s met ons delen? Contacteer ons dan via 4040, de plek voor nieuwstips van HLN en VTM NIEUWS.

AFP / via REUTERS
Volledig scherm
© AFP / via REUTERS
AL-OULA TV via REUTERS / AFP
Volledig scherm
© AL-OULA TV via REUTERS / AFP
Al Maghribi Al Youm via REUTERS / AFP
Volledig scherm
© Al Maghribi Al Youm via REUTERS / AFP