Huurprijzen stijgen sneller dan vroeger: Brussel duurste stad

In Vlaanderen betaal je op dit moment gemiddeld 853 euro per maand om een woning te huren. Ongeveer 100 euro meer dan in 2020. De inflatie leidt ertoe dat de huurprijzen sneller stijgen dan vroeger. 

De huurprijs is gemiddeld met 3,5 procent gestegen tegenover het najaar van 2022. Omgerekend is dat een stijging met 29 euro. Dat blijkt uit cijfers van de confederatie van Immobiliënberoepen (CIB), die 30.000 huurcontracten analyseerde die dit voorjaar werden afgesloten. 

Een appartement kost nu gemiddeld 810 euro per maand. Het is de eerste keer dat die prijs de kaap van de 800 euro rondt. Meer dan 70 procent van alle nieuwe huurcontracten in 2023 had betrekking op een appartement. Ook bij bijvoorbeeld rijhuizen en alleenstaande woningen is er sprake van dezelfde stijgende trend. 

Door de hoge inflatie stijgen huurprijzen veel sneller dan vroeger. "De sprong van 750 euro naar meer dan 800 euro bij appartementen nam slechts anderhalf jaar in beslag. Ter vergelijking: de stijging van 700 euro naar 750 euro, dat duurde tweeënhalf jaar", legt Kristophe Thijs van CIB uit. 

"Het leven an sich wordt sneller duurder, dus huren ook. Op de vastgoedmarkt zien we dat effect altijd iets later dan bijvoorbeeld in de winkel. Ook de komende jaren gaan de huurprijzen blijven stijgen", voorspelt Thijs.

BEKIJK - "Te weinig vastgoed op de markt in de huursector", denkt vastgoedmakelaar Annouck Truyens:

Videospeler inladen...
Ook de komende jaren gaan de huurprijzen blijven stijgen
Kristophe Thijs, CIB

CIB wijst er ook op dat de druk op de huurmarkt toeneemt. Het aantal huurders neemt toe, het aantal verhuurders neemt af. Thijs: "Mensen blijven langer op de huurmarkt omdat de leningen duurder worden, er zijn dus meer huurwoningen nodig. Maar langs de andere kant haken verhuurders af. Het is minder aantrekkelijk geworden om te investeren in vastgoed en die woning dan te verhuren." 

Vlaams-Brabant duurste provincie, Brussel duurste stad

Vlaams-Brabant is met gemiddeld 1.012 euro per maand de duurste Vlaamse provincie. In West-Vlaanderen is een woning huren gemiddeld meer dan 200 euro goedkoper. De Belgische provincie met de laagste huurprijs is Henegouwen, met gemiddeld 730 euro per maand.

Brussel is met gemiddeld 1.159 euro de duurste stad om een appartement te huren. In Antwerpen betaal je gemiddeld precies 1.000 euro. Leuven, Mechelen en Gent - in die volgorde - vervolledigen de top 5.

Om goedkoop te huren in de stad trek je best naar West-Vlaanderen. Van alle centrumsteden hebben Oostende (728 euro/maand) en Roeselare (671 euro/maand) de goedkoopste huurappartementen. 

Meest gelezen