Van olijf- tot rijst- en maisolie: welke olie gebruik je best om te bakken of frituren?
Er zijn allerlei soorten olieën om in de keuken te gebruiken. Maar zijn ze allemaal even geschikt om in te bakken, braden en frituren? Volgens voedingsdeskundige Karine Hoenderdos moet je vooral nagaan of de olie veilig verhit kan worden. “Bij deze bereidingstechnieken wordt de olie tussen de 180 en 230 graden verhit en niet elke olie kan daar tegen.”
“Rijstolie is een prima keuze om mee te bakken en te braden”, vertelt Karine Hoenderdos. “Het is een neutraal smakende olie die tot hoge temperatuur kan worden verhit. Andere neutraal smakende oliesoorten zijn bijvoorbeeld zonnebloemolie, arachideolie (pindaolie), maisolie, raapzaadolie, slaolie (een mengsel van verschillende oliesoorten) en sojaolie. Al deze soorten zijn geschikt om te bakken, braden en frituren. Bij deze bereidingstechnieken wordt de olie tussen de 180 en 230 graden verhit en niet elke olie kan daar tegen.”
Mag je alle olieën verhitten?
Eén van de bekendste olieën waarvan altijd gezegd wordt ze beter niét te verhitten in de pan is extra vierge olijfolie: maar klopt dat ook? “Gewone olijfolie is net zoals de eerder genoemde soorten geschikt om te bakken, braden en frituren. Maar gebruik daarvoor inderdaad bij voorkeur geen extra vierge olijfolie. Deze olijfolie bevat namelijk nog wat smaakstoffen en is daardoor weliswaar lekker, maar is niet helemaal ‘zuiver’. Bij verhitting boven de 180 graden breken de smaakstoffen af, waardoor de olie gaat walmen of roken, dat is niet gezond.”
Elke vetstof heeft een rookpunt. Als je die olie boven dat rookpunt verwarmt, wordt ze onstabiel en verandert zelfs de moleculaire samenstelling ervan.
Als je iets op hoge temperatuur wil klaarmaken, bijvoorbeeld wanneer je iets roostert in de oven of wokt, heb je een olie nodig die daar geschikt voor is volgens foodblogger Karolien Olaerts. “Elke vetstof heeft een rookpunt. Als je die olie boven dat rookpunt verwarmt, wordt ze onstabiel en verandert zelfs de moleculaire samenstelling ervan. Dat ruik en zie je ook. Bak je gewoon iets in de pan? Dan wordt de olie meestal zo’n 120 graden. Die temperatuur is voor olijfolie geen probleem. Het is inderdaad pas vanaf het moment dat olijfolie warmer wordt dan 180 graden, dat de vetstof haar rookpunt bereikt. Dan zie je de verandering: de olie wordt plots heel vloeibaar en ze begint te roken. Als dat gebeurt, gooi je ze best weg, want het is niet goed voor je gezondheid en de smaak zal minder lekker zijn. Let hierbij wel op: giet de olie niet weg in de gootsteen of het toilet, maar doe ze in de vuilnisbak of breng ze naar het containerpark.”
Voor bereidingen op hoge temperatuur raadt ook Karolien rijstolie aan. “Die kan je je verwarmen tot 240 graden. Rijstolie heeft een neutrale smaak en vind je in de betere supermarkt terug voor weinig geld. Een speciale wokolie is ook geschikt voor hoge temperaturen, maar die kost soms tot vier keer meer dan rijstolie. Het is trouwens een groot misverstand dat geroosterde sesamolie geschikt is om te wokken, dat is niet het geval. Ze werd al eens verhit tijdens het roosteren, waardoor je ze enkel kan gebruiken om gerechten zoals een noedelsoep, salade of poké bowl mee af te werken.”
Welke olie gebruik je best in koude bereidingen?
“Ook lijnzaadolie, notenolie, sesamolie en druivenpitolie zijn niet geschikt om mee te bakken of te frituren”, vult Karine Hoenderdos aan. “Gebruik deze smaakvolle oliesoorten of extra vierge olijfolie daarom eerder in het geval van koude bereidingen, zoals in een sladressing, een sausje, als olie om brood in te dippen of als een scheutje olie over de pasta. Bewaar olie overigens altijd op een donkere plaats, zoals een keukenkastje. Check ook de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Is de datum verstreken? Kijk, ruik en proef of de olie nog goed is. Als olie niet goed meer is, ruikt die ranzig of wordt de olie extra donker van kleur.’’
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur
-
HLN Shop
Pretpark (extra voordelig) meepikken vóór de grote drukte? Vier hoogvliegers voor de hele familie op een rij
De lente is het moment bij uitstek om een pretpark op de planning te zetten. De grote stormloop tijdens de zomervakantie blijft nog even uit, en vaak zit ook het weer uitstekend mee. Rest de vraag in welk pretpark jij het meeste fun beleeft. HLN Shop stipt vier kansmakers aan in vier provincies en vertelt waarom en voor wie ze niet te missen zijn. -
PREMIUM
De 7 suggesties van chef Dominique Persoone: “De Libanese keuken is héél vriendelijk voor je budget”
Dominique Persoone roert zelf graag in de potten, maar schuift minstens even graag zijn voeten onder tafel in een goed restaurant. Maar waar doet hij dat het liefst? De chef tipt zijn zeven favoriete eetadressen. En opvallend: de chocolatier bestelt zelden een dessert. “Nu ik chocolatier ben, wil ik na de werkuren een goed stuk vlees en stevige, hartige gerechten.” -
-
Dit zijn de verschillen tussen Spaanse en Belgische aardbeien (en het is niet alleen de prijs)
-
PREMIUM
‘Groenten zijn gezonder dan fruit’ en ‘seizoensgroenten zijn altijd goedkoper’: welke 6 mythes over groenten zijn waar?
Iedere dag hoor je wel een voedingsexpert verkondigen dat we voldoende groenten moeten eten. Maar is de ene soort gezonder dan de andere? Vermijd je beter groenten uit de diepvries, en krijg je van spinazie effectief meer spierballen? Een voedingsprofessor, diëtist en landbouweconoom scheiden zes feiten van fabels. “Het is een foute redenering dat seizoensgroenten altijd goedkoper zijn.” -
Waarom appelsap in zoveel producten gebruikt wordt (zelfs in voeding waarin je het niet verwacht)
Koop je een flesje ‘tropisch fruitsap’ in de supermarkt, dan is de kans groot dat je in de plaats van mango- of ananassap toch vooral appelsap drinkt. Een X-thread waarop de ontdekking gedeeld werd, ging viraal. En meer zelfs: appelsap vind je ook terug in onder andere ketchup en fruitbeleg zoals confituur. Waarom zit dat ingrediënt in zoveel producten verstopt? -
PREMIUM
Luc Bellings test 10 keer balletjes in tomatensaus en deelt een 0/10 en 8/10 uit: “Lekkere vleessmaak en goed gekruide saus”
-
Spaargids.be
Houdt jouw spaarrekening op te bestaan? “Opgebouwde voordelen neem je mee naar nieuwe rekening”
-
EU verbiedt “ongezonde” aroma’s voor rookworst en barbecuesaus
De Europese Unie gaat een aantal rookaroma’s verbieden die bijvoorbeeld rookworst en barbecuesaus hun karakteristieke smaak geven. De smaakstoffen zijn ongezond, vinden ook de EU-lidstaten. Fabrikanten krijgen wel twee tot vijf jaar de tijd om hun receptuur aan te passen. -
Waarom heb je niet veel honger na een intensief sportmoment, maar méér honger de dag erna?
Of je nu gisteren de 10 miles in Antwerpen liep of een ander sportdoel achter de rug hebt: misschien heb je gemerkt dat je na dat intensieve sportmoment niet meteen honger had. Is dat normaal? En wat eet je dan best om te herstellen? Sportdiëtiste Britt Lambrecht van wielerploeg Lotto Dstny en groepspraktijk Vitori legt uit hoe dat komt en wat je best toch eet vóór, na en tijdens zo’n zware fysieke inspanning. -
PREMIUM61
Diëtist Michaël Sels: “Een gezonde brooddoos voor je kind? Wees realistisch!”