Christophe Ketels / COMPAGNIE GAGARINE

Met een rolstoel kan je gratis het Atomium bezoeken, met een handicap niet

Een "persoon met een beperkte mobiliteit" krijgt gratis toegang tot het Atomium, terwijl een "persoon met een handicap" 8,5 euro per bezoek betaalt. Dat zijn de prijzen die Lieselot uit Bierbeek op de website leest wanneer ze een bezoek aan het Atomium in Brussel plant. Ze vraagt zich af wat het verschil is tussen beiden en waarop die prijzen gebaseerd zijn. 

Het consumententeam van Radio2 gaat op zoek naar een antwoord op al je vragen. Heb je een verhaal of vraag, laat het ons weten op consumenten@radio2.be.

Waarom maakt het Atomium een onderscheid tussen mensen met een handicap en mensen met een beperkte mobiliteit? Is dat niet discriminerend, vraagt Lieselot zich af? Ze stelt haar vraag aan Radio2, dat meer uitleg vraagt aan Julie Almau Gonzalez, directrice van het Atomium. 

“Het Atomium is een erfgoedgebouw uit 1958 en is in vele opzichten uitzonderlijk. Door de architectonische complexiteit van het gebouw is een groot deel van het bezoek niet toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit in een rolstoel. Voor deze personen is dus enkel een bezoek mogelijk van de bovenste en de centrale bol via de lift. Een persoon in een rolstoel zal daarom gratis toegang verkrijgen tot het gebouw."

"Personen in een rolstoel mogen gratis binnen, omdat maar een klein deel van het Atomium toegankelijk is voor rolstoelgebruikers" 

Julie Almau Gonzalez, directrice Atomium

Personen met een handicap die niet in een rolstoel zitten, kunnen wél het volledige gebouw bezoeken. Daarom moeten zij betalen. “Als je wel kan genieten van een volledig bezoek, dan betaal je 8,5 euro voor de toegang.”

"Te vage uitleg"

De redactie van Radio2 legt de reactie van Gonzalez voor aan Els Keytsman van het Gelijkekansencentrum Unia. Unia toont wel begrip, maar vraagt ook om meer duidelijkheid.

“Als je om architecturale redenen bijna niets van het Atomium kan bezoeken, dan begrijpen wij deze uitleg en hebben wij hier alle begrip voor. Je kan niet zomaar een oud gebouw aanpassen. Wat we wel willen vragen en voor ijveren, is om beter te communiceren naar de bezoekers toe. Deze uitleg is te vaag. Wat bedoelen ze precies met "beperkte mobiliteit" en wat is het verschil met een "persoon met een handicap". Die uitleg ontbreekt op de website.”  

Deze uitleg is te vaag. Er moet meer duidelijkheid komen. We hebben daarover contact genomen met het Atomium
Els Keytsman, Unia

Unia nam intussen contact op met de directie van het Atomium. “We zijn momenteel in gesprek met hen en ze lijken bereid om in te gaan op onze vraag om de communicatie hierrond aan te passen op hun website.”  

En wat met de tarieven voor kinderen op basis van de lengte?

Ook de prijzen voor de kinderen die een bezoek willen brengen aan het Atomium, zijn op zijn minst opvallend. Kinderen onder de 115 cm krijgen gratis toegang. Ben je groter en niet ouder dan 18 jaar, dan betaal je 8,5 euro. Volwassenen tot de leeftijd van 64 jaar betalen dan weer 16 euro.  

Ook hier stelt Lieselot uit Bierbeek zich vragen bij. “Vanwaar komt die grens van 115 cm? Mijn dochter zit in het eerste leerjaar en meet 124 cm. Dat is groot in vergelijking met haar leeftijdsgenoten. Als ik morgen een verjaardagsfeestje organiseer in het Atomium, zou zij als enige van de klas meer moeten betalen. Terwijl ze wel even oud is”, bedenkt Lieselot zich. Pretparken laten hun prijzen wel bepalen door de lengte van haar bezoekers en daar ziet Lieselot wel de logica. “Dat is dan weer wel logisch, want daar mag je bepaalde attracties niet in onder een bepaalde hoogte. Maar dat is omwille van de veiligheid. Een goede reden dus”, vindt Lieselot. 

Julie Almau Gonzalez, directrice Atomium reageert ook op deze bedenking: “In sommige landen, zoals in België, zijn kinderen onder de 12 jaar niet verplicht een identiteitskaart op zak te hebben. Door te kiezen voor een ticketprijs op basis van de lengte en niet op basis van leeftijd, hoeft er geen ID-controle te gebeuren bij kinderen.”  

En waarom moet een kind wel betalen als ie groter is dan 116 cm? “Een kind van zes jaar is gemiddeld 116 cm groot", stelt Gonzalez. "Dit wordt ook toegepast in Mini-Europa, waarmee een toegangsticket voor het Atomium gecombineerd kan worden."

Meest gelezen