© ATV

Verlaat Sven Pichal na 19 dagen de cel met een enkelband? Voormalig radiomaker met vertraging toegekomen aan rechtbank

Een maand na de initiële klacht bij de politie en na negentien dagen in de gevangenis van Turnhout hoopt radiopresentator Sven Pichal (44) op een andere vorm van detentie: huiswaarts met een enkelband. Pichal kwam iets na 11 uur, met enige vertraging toe vanuit de gevangenis van Turnhout. De andere beklaagde, Benoit D. (35), verscheen dinsdagochtend al wel voor de kamer van inbeschuldigingstelling.

LEES OOK. Sven Pichal blijft in de cel omdat hij “harde, extreme beelden” uitwisselde: “Hij is een menselijk wrak”

Een eerste smeekbede aan de onderzoeksrechter om hem niet naar de gevangenis te sturen mislukte. Ook een eerste poging om uit de gevangenis van Turnhout te mogen, strandde voor de raadkamer nadat het Antwerpse gerecht finaal beroep aantekende. Geen enkelband, wel veertien dagen extra in de cel. Vandaag volgt een nieuwe poging, voor een nieuwe rechtbank: de kamer van inbeschuldigingstelling. Na negentien onafgebroken dagen achter tralies, eenzaam en zonder veel bezoek, wacht de gewezen presentator van De inspecteur op Radio 2 een nieuwe kans. Lukt het deze keer wel? Afwachten.

© ATV

Via Bullchat

Pichal kwam in beeld in een gerechtelijk onderzoek naar bezitters en verspreiders van beelden van seksueel misbruik met jonge kinderen. Dat na een klacht op 11 augustus over een man, Reuben D.B., die op Bullchat, een digitale ontmoetingsplek voor homo’s, zulke beelden uitwisselde. Zo kwam ook Pichal in beeld. Sinds 24 augustus zit hij in de gevangenis van Turnhout. Volgens onze informatie houdt hij daar bijzonder koest. Hij komt amper zijn cel uit. In zijn entourage klinkt het dat hij een menselijk wrak is.

Nu wel enkelband?

Zijn advocaten Walter Damen en Davina Simons zullen vanochtend vragen om de detentie van Pichal onder elektronisch toezicht te kunnen verderzetten, al wilden ze daar bij aankomst aan het hof van beroep in Antwerpen niets over kwijt aan de pers. Er wordt ook volop gekeken naar een plek in een gespecialiseerde instelling om zijn problematieken aan te pakken. Een terugkeer naar het publieke forum is definitief van de baan. Bij de VRT heeft hij meteen zijn ontslag gediend, het programma zelf intussen afgevoerd. Pichal heeft vandaag één voordeel: het parket kan deze keer niet in beroep gaan tegen de beslissing van de rechters.

Pichal kwam iets na 11 uur, met enige vertraging toe vanuit de gevangenis van Turnhout. De derde verdachte in de zaak die nog vastzit, Benoit D., is vanochtend al wel verschenen voor de kamer van inbeschuldigingstelling. Zijn advocaat Lesley Vermeulen wilde na afloop van de zitting geen commentaar geven. De KI zal vermoedelijk in de loop van de zitting over zijn aanhouding beslissen.

Walter Damen en Davina Simons komen toe het hof van beroep.© rr

LEES OOK. Spilfiguur in zaak-Pichal werd zelf 20 jaar geleden als kind via VT4-chatbox gelokt en misbruikt door twintiger

(phu)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER