Papierfabriek Stora Enso bereikt akkoord met gerecht om schuld te bekennen rond legionella-uitbraak in Evergem 

Er is een nieuwe wending in de rechtzaak rond de legionella-uitbraak in Evergem en de Gentse haven ruim 4 jaar geleden. Papierfabriek Stora Enso heeft met het gerecht een akkoord bereikt om schuld te bekennen. Er is al een straf en een boete afgesproken, maar de rechtbank moet het akkoord wel nog goed- of afkeuren. Dat zal ten vroegste op 9 januari volgend jaar zijn.

In mei 2019 raakten 32 inwoners uit Evergem en omgeving besmet met legionella. Dat is een bacterie die zich verspreidt via de lucht. Legionella kan in allerlei watersystemen voorkomen. Je raakt besmet door kleine druppeltjes water in te ademen, die door verneveling van water in de lucht terechtkomen.

Door de legionella-uitbraak in Evergem en de Gentse haven 4 jaar geleden, stierven uiteindelijk 2 mensen. Meer dan 30 anderen raakten besmet met de bacterie. Sommigen lagen een paar weken in coma en moesten lang revalideren. 

Koeltoren

Al snel bleek dat de koeltoren van papierfabriek Stora Enso mogelijk aan de bron van de besmettingen lag. Daarom moeten het bedrijf en 3 verantwoordelijken voor de correctionele rechtbank verschijnen. Het gaat om de toenmalige directeur van de fabriek en twee milieuverantwoordelijken. Ze worden verdacht van onopzettelijke doding van de twee dodelijke slachtoffers. Dat houdt in dat ze door gebrek aan voorzichtigheid of voorzorg, onopzettelijk de dood zouden hebben veroorzaakt. Ze worden ook verdacht van onopzettelijke slagen aan 30 personen die besmet en daardoor ziek geworden zijn. Ook voor de schending van de zorgplicht moeten ze zich verdedigen.

Als de rechtbank het akkoord goedkeurt, dan komt er ook echt een veroordeling op het strafblad. Bij een minnelijke schikking is dat niet het geval.

persrechter Laurence De Rudder

Akkoord

Stora Enso had eerder al met de slachtoffers en nabestaanden afgesproken om hun schade te vergoeden. En nu heeft het bedrijf ook een akkoord met het gerecht. "Het is een maatregel die nog niet zo lang bestaat", zegt persrechter Laurence De Rudder. "Nog maar sinds 2016. Het is de bedoeling om zo de rechtbanken te ontlasten van inhoudelijke debatten. Zo'n akkoord houdt in dat er een schuldbekentenis wordt gedaan. Er wordt ook al een straf afgesproken. De rechtbank bekijkt dan of dat akkoord in verhouding is tot de feiten. En als de rechter het akkoord bekrachtigt, komt er ook echt een veroordeling op het strafblad. Bij een minnelijke schikking is dat niet het geval."

En Stora Enso heeft nu zo'n akkoord met het gerecht. Het bedrijf wil schuld bekennen, en vraagt een opschorting van straf. Het is ook akkoord om een geldboete van 400.000 euro te betalen. De rechtbank moet het akkoord wel nog goed- of afkeuren. Maar dat kan nu nog niet omdat nog niet voor alle slachtoffers en nabestaanden de schadevergoeding is geregeld. Daarom heeft de rechtbank de zaak uitgesteld naar 9 januari 2024. Pas dan zal de rechter beslissen over het akkoord. Die heeft daarvoor dan een maand de tijd. 

Meest gelezen