Na "Pano": parket opent onderzoek naar misgelopen investeringen van Belgen in Kaapverdisch "spookresort" 

Het parket van Leuven opent een onderzoek naar investeringen van Belgen in een luxeresort in Kaapverdië. In april zond "Pano" een reportage uit over de zaak. Honderden Belgen investeerden in totaal naar schatting 60 miljoen euro in een luxeresort dat nooit werd afgewerkt. 

Dertien investeerders hebben nu een strafklacht ingediend bij de onderzoeksrechter in Leuven. Vandaag liet het parket weten ook effectief een onderzoek te openen. De gedupeerden viseren vooral de makelaar die het Kaapverdische luxeresort hier in België aan de man bracht. Die makelaar beloofde rendementen op de investering van 7 tot 12 procent per jaar. 

Volgens de investeerders is hun vertrouwen misbruikt en zijn ze opgelicht. "Het is nu de bedoeling dat er een grondig onderzoek gebeurt naar wat er precies met de investeringen van onze cliënten is gebeurd", zegt advocaat Robby Loos. "Het is uiteraard de bedoeling dat de gedupeerden op het einde van de rit hun investering terugkrijgen als de inbreuken worden vastgesteld", klinkt het. 

Waarover gaat dit? 

Afgelopen april berichtte "Pano" over een investeringsschandaal op de Kaapverdische eilanden, voor de kust van Senegal. Tussen 250 en 350 Belgen zagen hun geld opgaan aan het luxeresort "White Sands" op het eiland Boa Vista. Vaak investeerden ze honderdduizenden euro's in een kamer van het resort. Het luxeresort ligt er volgens verschillende bronnen al minstens vier jaar onafgewerkt bij.

Uit de reportage bleek dat het geld van de Belgen voor een groot deel opging aan commissies voor verkopers, aan verkoop en distributie, en maar beperkt naar de bouw zelf. De investering werd aangeboden door een netwerk van makelaars in België, waarvan een makelaar in Vlaams-Brabant de hoofdmakelaar was. 

Andere onderzoeken

Daarnaast gelooft de advocaat van de gedupeerden dat er sprake is van "deelname aan de besluitvorming van een criminele organisatie". "Als je kijkt naar alle elementen in het dossier, dan denken we dat we die kwalificatie op de misdrijven kunnen plakken. Het is nu aan de onderzoekers om dat te bekijken", zegt Loos. 

Naast het parket is ook de Economische Inspectie bezig aan een onderzoek naar de zaak. De Economische Inspectie kreeg al in 2022 10 meldingen binnen over het resort, maar sloot die zonder gevolg af. "Op basis van nieuwe elementen die bleken uit de reportage, zal het onderzoek opnieuw worden opgestart", klonk het in april. 

Tot slot voert ook het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars nog "ambtshalve" een onderzoek naar de Belgische makelaar. De makelaar werd in juli alvast voor twee weken effectief geschorst nadat een van de gedupeerden klacht had ingediend bij het instituut. Die zaak ging enkel over fouten in reclameboodschappen van de makelaar en niet over de grond van de zaak.

Hoe zit het in Kaapverdië?

Volgens onze informatie heeft de Kaapverdische overheid en het toeristisch agentschap van het eiland Boa Vista een doorlichting gevraagd van de ontwikkelaar van het resort. Dat bedrijf heet "The Resort Group", met een hoofdzetel in Gibraltar. Internationaal maakte The Resort Group duizenden financiële slachtoffers, met veel investeerders uit het Verenigd Koninkrijk. 

Volgens een recente mail van de COO van The Resort Group aan een investeerder zou de doorlichting, die wordt uitgevoerd door Ernst & Young, bijna klaar zijn. Al heeft The Resort Group in het verleden ook vaak valse verwachtingen gecreëerd bij investeerders. 

De doorlichting van de groep was een van de voorwaarden die de Kaapverdische overheid heeft gesteld om het project verder de steunen. Het Kaapverdische ministerie van Financiën liet in mei weten dat ze het belang van het project voor het toerisme en de reputatie van Kaapverdië inziet. De eilandstaat blijft echter vaag op welke manier het project gesteund kan worden, via een bankgarantie of directe subsidies.  

BEKIJK - Niet helemaal mee met dit verhaal? We leggen het uit in deze korte video:

Videospeler inladen...

De makelaar die de investeringen in België aan de man bracht, was voorlopig niet bereikbaar voor commentaar. 

Meest gelezen