Wolkbreuk met 43 liter per vierkante meter zet Lanaken onder water: “Daar is niks tegen opgewassen”

Lanaken/Riemst -

De aangekondigde regenbuien lijken in Limburg vooral in Lanaken en Riemst voor problemen te zorgen. In ongeveer een uur tijd viel er 43 liter per vierkante meter. “Daar is niks tegen opgewassen”, reageert burgemeester Marino Keulen. “Slachtoffers zullen nog tot woensdagochtend bezig zijn met puin ruimen.”

Mireille Maes en Eddy Vandoren

Tussen 19 en 20 uur gingen de hemelsluizen open boven Lanaken. Een wolkbreuk zorgde ervoor dat vooral de wijk Hangveld in Rekem, de Zapstraat in Smeermaas en het centrum van Lanaken onder water liepen.

In de gemeentelijke bib op de Koning Albertlaan kwam het water binnen via een afvoerputje in de jeugdafdeling omdat de straatriolering de grote toestroom niet verwerkt kreeg. “Zodra de riolering weer normaal werkt, trekt het water in de jeugdbib, speelotheek en kelder geleidelijk aan weer weg”,verwacht bibliothecaris Stefan Paulissen. “Woensdagochtend om 6 uur begint de poetsploeg met de schoonmaak. Dan pas kunnen we de schade aan het meubilair, boeken, spelmateriaal en archief opmeten”, zucht hij. De bibliotheek is pas onlangs helemaal gerenoveerd.

De pas gerenoveerde bib liep deels onder water.© eva

Omdat er hevige regenval was voorspeld, hadden de mensen van de technische dienst maandag nog alle buizen, putjes en rioleringsroosters schoongemaakt. “Maar tegen zoveel water is niks opgewassen”, weet burgemeester Keulen (Open Vld). Even voor 21 uur begon de toestand te normaliseren. “De brandweer en de technische dienst zijn nog op volle mankracht hulp aan het bieden waar nodig.” 

Ook in Riemst zorgde de regen voor problemen. Op de Muizenberg kwam een auto tegen boom terecht door de modderstroom. Ook daar waren de technische dienst en de brandweer druk in de weer om mensen te helpen.

Veel schade

Dinsdag rond 22 uur was het water in de meeste straten van Lanaken alweer weggetrokken. “Nu wordt de schade duidelijk. We krijgen nu locaties binnen waar er schade is, waar we een uurtje geleden nog geen weet van hebben. Mensen zijn zelf begonnen met de schade bezig. En schade is er veel. Tientallen kelders zijn ondergelopen. De mensen gaan nog de hele avond en een stuk van de nacht bezig zijn met puinruimen en opkuiswerken. Morgenvoormiddag gaan we er een beter beeld van hebben,” zegt burgemeester Marino Keulen.

Een deel van de bibliotheek staat blank.© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer