"Hij pookt de boel bewust op": staatssecretaris De Moor (CD&V) haalt uit naar burgemeester Segers (N-VA) van Dilbeek

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) is er niet over te spreken dat burgemeester Willy Segers (N-VA) van Dilbeek in de pers zijn verontwaardiging heeft geuit over de verhuizing van een asielcentrum in buurgemeente Sint-Jans-Molenbeek. Ze vindt dat hij aan politieke recuperatie doet op de kap van de meest kwetsbaren.

Wat voorafging:

  • Eind vorige maand kondigt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) aan dat alleenstaande mannelijke asielzoekers voorlopig geen opvangplaats meer krijgen aangeboden.
  • Ze wil voorrang geven aan families met kinderen om te verhinderen dat kinderen de nacht op straat moeten doorbrengen.
  • Onder meer vluchtelingenorganisaties wijzen erop dat de overheid de plicht heeft om onderdak te geven aan álle asielzoekers en trekken naar de Raad van State.
  • De kwestie leidt tot enige spanning in de federale regering. De groene partijen en de PS dringen er bij De Moor op aan om dringend werk te maken van extra opvangplaatsen.
  • De Moor kondigt aan dat ze er alles zal aan doen om meer opvangplaatsen te creëren.

Burgemeester Segers ziet liever geen nieuw asielcentrum aan zijn gemeentegrens. "Dit gaat over een opvangcentrum dat al bestaat en dat zal verhuizen van één locatie in Molenbeek naar een andere locatie in Molenbeek", reageert een duidelijk boze Nicole de Moor in "Terzake". "We hebben ook een akkoord bekomen in Molenbeek."

BEKIJK - De reportage in "Terzake" waarin burgemeester Segers zijn ongerustheid uit:

Videospeler inladen...

Dat is echt politieke spelletjes spelen

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V)

De Moor hamert erop dat ze dringend nieuwe opvangplaatsen moet zien te vinden voor gezinnen met kinderen, om te voorkomen dat die asielzoekers op straat de nacht zouden moeten doorbrengen. "Voor alle duidelijkheid: deze mensen worden niet in Dilbeek opgevangen en zullen ook niet worden ingeschreven in die gemeente."

De staatssecretaris ergert zich eraan dat burgemeester Segers verklaringen doet in de pers over dossiers die nog niet helemaal rond zijn, en daardoor feitelijk de gang van zaken dwarsboomt. "De burgemeester komt de boel bewust oppoken. Dat is echt politieke spelletjes spelen. Politieke recuperatie op de kap van de meest kwetsbare asielzoekers." 

BEKIJK - Staatssecretaris Nicole de Moor is "not amused":

Videospeler inladen...

Het gaat echt wel om de politieke wil om een probleem op te lossen, en dat kan alleen maar solidair

Vicepremier Petra De Sutter (Groen)

"Iedereen moet inspanningen doen, en veel lokale besturen doen dat ook", aldus staatssecretaris De Moor.

Als het van vicepremier Petra De Sutter (Groen) afhangt, mag de federale regering best wat dwingender uit de hoek komen. "Het gaat echt wel om de politieke wil om een probleem op te lossen, en dat kan alleen maar solidair", reageert ze in de studio van "Terzake". Zoals bekend is haar partij voorstander van een spreidingsplan waarbij elke gemeente verplicht wordt om een aantal asielzoekers op te nemen. "Ik denk dat wij vanuit het federale niveau misschien wat dwingender moeten zijn.

BEKIJK - Vicepremier Petra De Sutter wil vanuit de federale regering dwingender optreden:

Videospeler inladen...

Meest gelezen