Foto: Radio2

Antwerpse stadsgids start petitie voor nieuwe kiosk op de Groenplaats

In Antwerpen is stadsgids Carolien Krijnen een petitie gestart voor een nieuwe kiosk op de Groenplaats. De huidige kiosk wordt sinds eind augustus vervroegd afgebroken omdat die voor veel overlast zorgde door dak- en thuislozen. Over twee jaar wordt de Groenplaats heraangelegd, maar in het ontwerp is geen nieuwe kiosk opgenomen.

Antwerpse stadsgids Carolien Krijnen is een petitie gestart voor een nieuwe kiosk op de Groenplaats. Eind augustusĀ besliste Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) om de kiosk op de Groenplaats vervroegd te laten afbreken, omdat die voor veel overlast zorgde door daklozen en druggebruikers. Normaal zou de kiosk pas over twee jaar afgebroken worden bij de heraanleg van de Groenplaats. Bij die heraanleg komt er geen nieuwe kiosk, en dat wil de stadgids graag anders zien.

Een kiosk is een vrolijk iets dat mensen blij kan maken en sfeer kan brengen in de stad

Antwerpse stadsgids Carolien Krijnen

"De Groenplaats is eenĀ centraal gelegen plein, heel handig om af te spreken", zegt Krijnen. "Mensen blijven er nu niet echt hangen en veel activiteiten vinden tegenwoordig plaats op het Zuid of op het Eilandje. Het centrum van de stad is een mooie trekpleister. Het zou toch fantastisch zijn dat wanneer de Groenplaats heraangelegd wordt, dat het weer zo aantrekkelijk wordt zoals vroeger. Als daar dan een kiosk op staat kan er opgetreden worden, met muziek, zang en voordrachten. Het is een vrolijk iets dat mensen blij kan maken en sfeer en gezelligheid kan brengen in de stad."

Kiosk 's nachts afsluiten

Krijnen snapt wel dat de vorige kiosk afgebroken moest worden. "Ik denk dat iedereen het erover eens was dat die er niet uitzag en vies en vuil was. De nieuwe kiosk zou wel een mooie moeten zijn en afgesloten moeten kunnen worden", zegt de stadsgids. "Je zou de kiosk overdag open kunnen laten, want dan zijn er voldoende mogelijkheden om naar het toilet te gaan. Met de moderne technologieƫn moet het toch mogelijk zijn om iets van poortje te voorzien met een code."

De laatste kiosk werd ook onderbenut, vindt ze. "De kiosk is al lang niet meer actief geweest, maar ik heb dat wel nog anders geweten. Ik heb daar nog muziekfanfares mogen ontvangen bijvoorbeeld. Er zijn ook nog andere actieve kiosken, zoals de zomerbar in ZOO Antwerpen. Als daar muziek gemaakt wordt, zit het daar vol. Ik denk als genoeg mensen zich achter de petitie scharen en een kiosk willen, dat ik iets heb om mee naar de stad te gaan." De petitie heeft intussen bijna 100 handtekeningen.

Meest gelezen