© EPA-EFE

Remco Evenepoel wil niet wachten tot de Angliru: “Eerst wegrijden om de bergpunten te pakken op de eerste twee cols”

Winnen op de mythische Angliru, een van de zwaarste en steilste beklimmingen van Europa, daar droomt elke renner van. Remco Evenpoel houdt de druk echter af: hij wil in deze zeventiende Vuelta-rit wegrijden uit het peloton om de punten voor de bergtrui te pakken op de Calladiella en de Cordal. Daarna zal hij bekijken hoe zijn kaarten liggen voor de ritzege. Als de situatie tegenvalt, dan verlegt de kopman van Soudal-Quick Step zijn focus naar de volgende rit.

Hugo Coorevits, Michaël Van Damme

“Als je goede benen hebt, dan hou je van zo’n klim, als je slechte benen hebt, dan niet”, zei Evenepoel bij de start in Ribadesella over de Angliru, de slotklim van vandaag. “Ik kijk ernaar uit, het is een beroemde klim. (Lacht) Maar ik hou er misschien toch meer van om ernaar te kijken dan hem zelf op te rijden. Midden vorige week had ik een moeilijke tweedaagse, maar daarna ben ik erdoor gekomen en de voorbije twee dagen heb ik me wat kunnen sparen.”

35 punten te verdienen

Evenepoel hoopt onderweg op de Calladiella en de Cordal twee keer 10 punten te pakken voor zijn bollentrui. Voor de start telde hij als leider voor de bergprijs dertig punten voorsprong op Jonas Vingegaard en 33 op Michael Storer. Op de Angliru liggen er nog eens 15 punten te rapen.

“Het wordt belangrijk om in de vlucht te zitten en de punten te pakken voor de bergtrui op de eerste twee beklimmingen, daarna moeten we de situatie in het peloton bekijken. Als zou blijken dat ze er heel snel aankomen, dan zullen we onze tactiek moeten aanpassen, op hen wachten en proberen aan te pikken om mee te doen voor de etappezege. Als we voelen dat het echt niet gaat, dan is het gewoon de punten pakken en daarna gokken op morgen. Ik sta bijna een half uur achter in het klassement, dat zou moeten volstaan om ruimte te krijgen. Jumbo staat er goed voor, ik denk dat het misschien de dag van Primoz Roglic kan worden om wat tijd terug te pakken terwijl Kuss en Vingegaard in de wielen van Mas en Ayuso zullen zitten. Het is een beetje als Playstation spelen, het is speciaal om zoiets te zien. Chapeau voor Jumbo.”

Evenepoel liet een versnelling monteren waarmee hij als kleinste verzet een 36x34 kan kiezen op de steile slotklim, die oploopt tot 23,5 procent. “Voor mij zijn die eerste twee klimmen het belangrijkste en die zijn minder steil. Ik heb deze en de volgende etappe verkend, dus ik weet wat er op mij afkomt. Ik ga mijn best doen om een van de twee etappes te winnen.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer