AFP or licensors

Belgische Ryanair-piloten staken: zestigtal vluchten geannuleerd op luchthaven van Charleroi

Van de 288 Ryanair-vluchten die vandaag en morgen gepland waren met vertrek of aankomst op de luchthaven van Charleroi, worden er 58 geannuleerd. Dat meldt Brussels South Charleroi Airport op zijn website. De vluchten worden geannuleerd als gevolg van de staking van de Belgische Ryanair-piloten die gevestigd zijn op de luchthaven. Aan passagiers die hun vlucht geannuleerd zien, wordt gevraagd om niet naar de luchthaven te komen.

Het is de vierde keer in twee maanden tijd dat de Ryanair-piloten gevestigd in Charleroi Brussels South Airport twee opeenvolgende dagen het werk zullen neerleggen. De datum werd niet willekeurig gekozen, aangezien vandaag een algemene aandeelhoudersvergadering gepland is bij de Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij.

De piloten spreken van "chantage" door de directie van de luchtvaartmaatschappij. Zij wil volgens hen immers de onderhandelingen over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (rond de rusttijden) pas opstarten als de klachten die een aantal piloten ingediend hebben, ingetrokken worden. Dat is volgens CNE-vakbondsman Didier Lebbe onmogelijk, omdat er al onderzoeken lopen.

De piloten eisen dat Ryanair "het Belgische recht respecteert, achterstallige betalingen doet en onderhandelingen opstart zonder voorwaarden". Ook onenigheid over de lonen - na inleveringen tijdens de coronacrisis - maakt deel uit van het sociaal conflict.

Volgens Lebbe zijn er sinds de eerste staking al enkele contacten geweest met Ryanair, maar geen onderhandelingen zolang de in België gevestigde piloten die naar de rechtbank trokken hun klachten niet intrekken.

Net zoals bij de vorige stakingen zal enkel de luchthaven van Charleroi getroffen worden. Ryanair is ook actief op de luchthaven van Zaventem, maar vliegt er enkel met piloten die vanop buitenlandse luchthavens werken.

Meest gelezen