Mercury's iconische cape en kroon gingen samen onder de hamer voor meer dan 900.000 euro
AFP or licensors

Veiling van Freddie Mercury-memorabilia levert recordbedrag van 46,5 miljoen euro op

De veiling van persoonlijke items van Freddie Mercury heeft meer dan 46 miljoen euro opgeleverd. Dat is een veelvoud van wat het veilinghuis Sotheby's oorspronkelijk had verwacht. Het is de hoogste opbrengst ooit van een veiling met spullen van een grote bekendheid.

Een week lang gingen in Londen items van de betreurde zanger van Queen onder de hamer. Het ging onder meer om instrumenten, kledingstukken, kunstwerken, juwelen en andere eigendommen van de in 1991 overleden zanger.

Het pronkstuk was de zwarte piano waarop Freddie Mercury grote Queen-hits als "Bohemian Rhapsody" componeerde. Die was geschat op 2,3 tot 3,5 miljoen euro, maar ging uiteindelijk op de openingsavond van de veiling voor 2 miljoen euro de deur uit.

AFP or licensors

De openingsavond bracht in totaal iets meer dan 14 miljoen euro op. Daarna volgden nog vijf veilingdagen. Sotheby's had de totale opbrengst van veiling geschat tussen 8,8 miljoen euro en 13,3 miljoen euro, maar de persoonlijke items van Freddie Mercury brachten uiteindelijk maar liefst 46,5 miljoen euro op. 

Dat is de hoogste opbrengst ooit van een veiling met spullen van een grote bekendheid. Een deel van de opbrengst gaat naar het Mercury Phoenix Trust en de Elton John AIDS Foundation. Mary Austin, de vroegere vriendin van Mercury en de organisator van de veiling, krijgt de rest van het geld.

Het manuscript van "Bohemian rhapsody" ging voor 1,6 miljoen euro onder de hamer
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen