"Augure" van Belgisch-Congolese regisseur Baloji gekozen als Belgische Oscarinzending

"Augure", de eerste langspeelfilm van de Belgisch-Congolese regisseur, acteur en muzikant Baloji, is de Belgische inzending voor de Oscars. De film moet nu twee selecties overleven vooraleer hij genomineerd is voor de Oscar voor beste internationale film. Die uitreiking vindt op 10 maart 2024 plaats.

"Augure" vertelt het verhaal van Koffi, een man die door zijn moeder in Democratische Republiek Congo werd verstoten omdat hij tekenen vertoonde van een zogenoemde "zabolo", Swahili voor tovenaar of magiër (in de negatieve zin van het woord). Hij keert jaren later naar Congo terug om zijn zwangere vriendin aan zijn familie voor te stellen, maar het bezoek verloopt niet zoals verhoopt. Koffi ondervindt aan den lijve hoe oeroude gebruiken en een hardnekkig bijgeloof niet zomaar uitdoven. De Belgische acteurs Marc Zinga en Lucie Debay vertolken de hoofdrollen.

De film viel in mei al in de prijzen op het Filmfestival van Cannes. Als enige Belgische film in de officiële selectie, kaapte de film de prijs "New voice" weg in de nevencompetitie "Un certain regard", die gedurfd en origineel werk van weinig bekende filmmakers wil programmeren.

In juli won "Augure" op Filmfest München de competitie CineRebels, die gewaagd werk van internationale regisseurs bekroont, en sleepte de film de prijs voor Beste Afrikaanse film in de wacht op het Durban International Film Festival in Zuid-Afrika. In augustus won Baloji de Valois voor de regie op het Festival du film francophone d'Angoulême. De film liet zich verder opmerken op het Sydney Film Festival in Australië, het International Film Festival Karlovy Vary in Tsjechië en het Sarajevo Film Festival in Bosnië en Herzegovina.

BEKIJK - Een kort fragmentje uit "Augure" van de Belgisch-Congolese regisseur Baloji:

Videospeler inladen...

Nominatie

Het is de eerste langspeelfilm van de 45-jarige Baloji, die vooral bekend staat om zijn muziek als lid van Starflam en als soloartiest. Hij schrijft ook gedichten en bracht in het verleden al kortfilms uit.

"Ik ben verheugd en trots om België te vertegenwoordigen bij de Oscars. Trots ook op het verhaal dat verteld wordt, op de culturele betekenis. We zijn al zo ver gekomen, het is een prachtige ode aan veerkracht en doorzettingsvermogen. En nu, aan het werk!", aldus Baloji in een eerste reactie.

BEKIJK - Baloji: "Mijn film is verbonden met magisch realisme, surrealisme, een echte Belgische traditie":

Videospeler inladen...

"Augure", die in de internationale versie "Omen" heet, kostte 1 miljoen euro. De opnames duurden 23 dagen en vonden plaats op 18 verschillende locaties. De film werd geproduceerd door Wrong Men en kreeg steun van onder andere de VRT, de RTBF, het Centre du cinéma de la Fédération Wallonie-Bruxelles, screen.brussels, het Nederlands Audiovisueel Fonds en de Federale Belastingdienst.

Van shortlist naar 5 nominaties

"Augure" wordt nu samen met tientallen andere ingezonden films beoordeeld door leden van het Foreign Language Committee van de Academy. Op 21 december wordt een shortlist van negen films opgesteld. Van deze shortlist worden op 23 januari 2024 vijf speelfilms genomineerd. 

De uitreiking van de 96e Academy Awards vindt plaats op 10 maart 2024 in Los Angeles, Californië.

De film komt op 15 november uit in de Belgische bioscopen en wordt daarna internationaal gedistribueerd.

Meest gelezen