Stakingsaanzegging ingediend voor alle Belgische gevangenissen: vakbonden roepen alle cipiers op om werk neer te leggen

© Michel Vanneuville

ACOD, ACV en VSOA dienen een stakingsaanzegging in voor de gevangenissen. De vakbonden protesteren daarmee opnieuw tegen de overbevolking.

Cedric Lagast, adb
Bron: Eigen berichtgeving, Belga

Er zitten deze week 11.464 mensen opgesloten in de Belgische gevangenissen. En dat terwijl er slechts plaats is voor 10.448 personen. “Een weergaloze overbevolking”, zegt de socialistische vakbond ACOD. “De gevolgen zijn rampzalig.”

De verwachting is dat die overbevolking de komende maanden nog zal toenemen. Want sinds 1 september worden alle gevangenisstraffen die door een rechter worden uitgesproken, ook korte van minder dan drie jaar, effectief uitgevoerd “in de penitentiaire inrichtingen”. De minister van Justitie “denkt met het laten uitvoeren van deze korte straffen een einde te maken aan de straffeloosheid, maar voor al het penitentiaire personeel betekent dit een verhoging van de werklast en meer onveiligheid binnen de gevangenismuren”, stelt ACOD.

De vakbond diende een stakingsaanzegging in en roept alle cipiers op om op zondagavond 24 september het werk neer te leggen. De staking zal allicht 48 uur duren.

ACOD klaagt aan dat de gevangenis in Haren er niet in slaagt voldoende personeel aan te trekken. Daardoor zijn nog niet alle gebouwen geopend. Daarnaast zijn nog niet alle beloofde detentiehuizen operationeel. Het personeel zal daarom opnieuw moeten toezien op eenpersoonscellen die door twee of drie personen worden bevolkt.

“Via een stakingsaanzegging trekt ACOD/CGSP aan de alarmbel, in een poging zowel de politieke wereld als de burgers bewust te maken van de ernst van de toestand”, besluit de vakbond.

ACV en VSOA sluiten aan

Ook ACV Openbare Diensten en VSOA lieten donderdagavond laat weten in een gemeenschappelijke mededeling dat ook zij een stakingsaanzegging indienen voor de gevangenissen. “De toestand in onze gevangenissen is onhoudbaar geworden, de overbevolking is torenhoog, wat leidt tot agressie, gefrustreerde gedetineerden enz.”, luidt het. “Het personeelsbestand is nog steeds niet voldoende opgevuld en de verlofdagen swingen de pan uit. Personeel is uitgeblust en kan zijn werk niet naar behoren doen.”

“De veiligheid is niet meer gegarandeerd in vele instellingen en het aantal agressiegevallen neemt toe, dikwijls met werkonbekwaamheid voor onze personeelsleden. De infrastructuur laat te wensen over. En zo zijn er nog een heel pak aan problemen”, laken de bonden. “Om deze redenen zijn we overgegaan tot een stakingsaanzegging voor alle gevangenissen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen