Inbrekers laten stervende kompaan achter in optiekzaak: “Enorm geschrokken”

Politie en parket onderzoeken het overlijden van een inbreker bij optiekzaak Hoydonckx in het centrum van Bocholt. De man werd door zijn vluchtende kompanen achtergelaten.

Mireille Maes, Roger Dreesen, Philip Pergens, mtm

De inbraak gebeurde om 3.42 uur. Op dat moment ontvingen de eigenaars een melding van de alarmcentrale. “We lagen allemaal te slapen en schoten uiteraard wakker. Het bleek dat de daders via de toegang aan de achterzijde waren binnengedrongen”, legt Ann Hoydonckx uit.

In eerste instantie werd gecommuniceerd dat het de dochter was die bij de overleden inbreker is uitgekomen na een nachtje stappen. Maar dat blijkt niet te kloppen. “Zij lag net zoals ons thuis te slapen”, verduidelijkt moeder Ann. Maar het toeval wil wel dat er twee vrienden en een vriendin van haar donderdagavond naar Spiegelfest waren geweest. Dat gaat door in de spiegeltent op het vlakbij gelegen kerkplein van Bocholt. “Zij passeerden onze optiekzaak amper enkele minuten nadat de daders hadden ingebroken. Ze hoorden het alarm loeien en besloten om te gaan kijken wat er gaande was. Ze hebben dan een man binnen in de zaak, vlak bij de vitrine zien liggen.”

Zij of andere getuigen zouden naar de inbreker zijn gaan kijken. Omdat ze nog een polsslag voelden, zijn ze het AED-toestel gaan halen. Die defibrillator hangt aan de gevel van het gemeentehuis zo’n 100 meter verderop. Er werd geprobeerd het slachtoffer te reanimeren, maar hulp kon niet meer baten. Toen de hulpdiensten arriveerden, was de inbreker al overleden. De lokale politie Carma sloot de omgeving rond de winkel vervolgens af voor verder onderzoek. “Toen wij toekwamen, was de politie al daar en kregen we het nieuws te horen. We waren uiteraard enorm geschrokken”, aldus Hoydonckx.

In elkaar gestuikt

Wat er zich precies tijdens de inbraak in de winkel heeft afgespeeld is onderdeel van het politieonderzoek, maar het lijkt erop dat de gestorven man tijdens het vluchten iets gekregen heeft. Zo zou hij eerst gevallen zijn, waarna hij rechtop wilde kruipen. Toen hij weer op zijn benen stond, ging hij snel opnieuw tegen de grond. Op de camerabeelden die de politie heeft opgevraagd zijn drie daders te zien. De andere inbrekers zijn dus op de vlucht geslagen en hebben hun stervende kompaan in het tumult achtergelaten. De hele zaak lag overhoop en de kassa werd buiten aan de winkel gevonden. Het lijkt erop dat ze dus wel wat buit hebben kunnen maken, maar hoeveel is onduidelijk. “Voor ons is dat nu even niet belangrijk. Wij moeten dit eerst even laten bezinken. Vandaag en zaterdag blijven we sowieso dicht. We kunnen daar op dit moment toch niets betekenen”, besluit Ann Hoydonckx.

Wetsgeneesheer

De politie Carma deed de eerste vaststellingen. Er werd een buurtonderzoek uitgevoerd en de aanwezige camerabeelden zullen verder geanalyseerd worden. Het parket van Limburg stelde een wetsgeneesheer en het gerechtelijk labo aan om te onderzoeken hoe de man aan zijn eind is gekomen.

Op de parking stond een tentje met daarin het stoffelijk overschot waarna de begrafenisondernemer het lichaam is komen ophalen. “Het is allemaal nog te voorbarig om al conclusies te trekken. We kunnen over de doodsoorzaak momenteel niets met zekerheid zeggen”, zegt Anja De Schutter van het Limburgse parket. “Later op de dag verwachten we meer informatie.”

© Roger Dreesen

© Roger Dreesen

© TP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen