Foto: Radio2

Al zes bedrijven trekken naar Raad van State tegen nieuw parkeerreglement Antwerpen

In Antwerpen stappen nog eens vijf bedrijven naar de Raad van State tegen de nieuwe parkeerregeling. Eerder deed het bedrijf De Lift dat al. De bedoeling is om via de Raad van State het nieuwe parkeerreglement te schorsen. Daarin staat dat alleen inwoners en mensen met een vergunning in de historische binnenstad op straat mogen parkeren. 

Nog vijf bedrijven stappen naar de Raad van State om de nieuwe parkeerregeling in de historische binnenstad van Antwerpen aan te vechten. Eerder deed het bedrijf De Lift dat al. De bedoeling is om via de Raad van State het nieuwe parkeerreglement te schorsen. 

Zelfs met de verlaagde tarieven kost een vergunning ons nog steeds 120.000 euro, dat is onbetaalbaar

Filip Geurts, regioverantwoordelijk Antwerpen bij De Lift

Door de nieuwe regeling, die begin augustus van start ging, mogen alleen bewoners en mensen met een parkeervergunning nog op straat parkeren. Dat lokte toen protest uit van heel wat bedrijven. Daarop kondigde het stadsbestuur vorige week een verlaging van de prijzen van de parkeervergunning aan. Toch bleef het protest.

Beroepstermijn bijna verstreken

"We hebben alle begrip voor de beslissingen van het stadsbestuur over het parkeerbeleid", zegt Filip Geurts, regioverantwoordelijke van het bedrijf De Lift in Antwerpen. Zij onderhouden en herstellen liften en bevrijden mensen uit liften als die vastzitten. "Maar voor ons als het bedrijf zou het onbetaalbaar zijn, zelfs met de verlaagde tarieven kost zo'n vergunning ons 120.000 euro per jaar. Terwijl wij eigenlijk aan zorgverlening doen: we helpen mensen die vastzitten."

Hoewel de beroepstermijn bijna was verstreken, heeft het bedrijf op het laatste moment nog een dossier ingediend bij de Raad van State. "Eigenlijk was het voor de andere bedrijven te laat, maar ze kunnen nog een verzoekschrift indienen waarin ze schrijven dat ze het eens zijn met onze bezwaren." Vijf andere bedrijven deden dat intussen al. 

Uitspraak eind september

Een van die bedrijven is Bulio, dat onder andere kantoren en ondergrondse parkings poetst in de stad. "Ik hoop dat er nu toch iemand in het stadsbestuur is die logisch kan nadenken en oplossingen zoekt voor ondernemers in Antwerpen", zegt zaakvoerder Lisa Hellemans. "Onze elf personeelsleden zouden nu met hun auto in ondergrondse parkings moeten parkeren. Als daar nog plaats is tenminste. Daarna zouden ze dan nog eens een kwartier naar het gebouw wandelen. Dat is niet te doen met al het poetsmateriaal dat ze bij zich hebben." 

Ik hoop dat er iemand in het stadsbestuur logisch kan nadenken en oplossingen zoekt voor de ondernemers

Lisa Hellemans, zaakvoerder poetsbedrijf Bulio

Bovendien is de kostprijs voor een vergunning ook volgens haar te hoog: het zou ook voor Bulio om 120.000 euro per jaar gaan. "Dan kan ik beter mijn boeken sluiten", zegt Hellemans. Naast de hoge bedragen staat in het dossier dat De Lift indiende nog een ander bezwaar. "Er is namelijk nooit een milieueffectenrapport opgemaakt", zegt Geurts. Tegen eind september wordt een uitspraak van de Raad van State verwacht over de parkeerregeling in Antwerpen.

Meest gelezen