Britse verpleegkundige Lucy Letby in beroep tegen levenslange gevangenisstraf voor moord op 7 baby's

Lucy Letby, een Britse verpleegkundige die veroordeeld was voor de moord op zeven pasgeboren baby's, gaat in beroep tegen die veroordeling. Ze kreeg een levenslange gevangenisstraf opgelegd voor die moorden en voor nog zes pogingen tot moord. Het is nu aan het hof van beroep om te beslissen of het verzoek aanvaard wordt. 

"Gerechtigheid is geschied vandaag, maar dat neemt onze pijn niet weg." Dat was één van de reacties van de families na het proces van Lucy Letby voor de rechtbank in Manchester. De verpleegkundige stond er terecht voor zevenvoudige moord op pasgeboren baby's en voor nog een reeks pogingen tot babymoord. Ze werd schuldig bevonden voor de moorden en voor zes pogingen. Het verdict was levenslang, zonder kans op vervroegd vrijkomen.

Maar die families wacht nu mogelijk nog een pijnlijk vervolg op de zaak. Letby besliste beroep aan te tekenen tegen de veroordeling, zo maakte de Briste justitie vandaag bekend. Nu is het afwachten of het verzoek tot hoger beroep wordt aanvaard door de rechter, voor Letby kan worden gehoord. 

Waarover ging het proces?

Letby, intussen 33 jaar, werkte op de afdeling neonatologie in een ziekenhuis in het noordwesten van Engeland. Op die afdeling worden zieke en vroeggeboren baby's behandeld. In 2015 en 2016 vermoordde ze er zeven vroeggeboren baby's, twee meisjes en vijf jongens, en ze probeerde hetzelfde bij nog een aantal pasgeborenen. Ze deed dat door lucht of insuline in hun bloedstroom te injecteren, of door hen onder dwang melk te voeden.

Letby heeft altijd alles ontkend, maar de politie vond in haar huis briefjes waarop ze onder meer geschreven had dat ze hen met opzet had vermoord.

Los van het hoger beroep dat Letby nu aanvraagt, staat er nog een zitting op het programma op 25 september. In het proces slaagde de jury er niet in om tot een oordeel te komen over nog zes mogelijke pogingen tot moord op baby's in het ziekenhuis. Het openbaar ministerie zal moeten beslissen of er daarvoor een nieuw proces moet worden aangevraagd.

Meest gelezen