Hou rekening met autoloze (of autovrije) zondag in tal van steden: wie naar Brussel wil, komt het best met het openbaar vervoer

De 19 gemeentes van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest organiseren, net als 40 Vlaamse steden en gemeenten, vandaag een autoloze of autovrije zondag. Het hele Brusselse Gewest wordt van 9.30 uur tot 19 uur afgesloten. Handig: de diensten van de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB zijn gratis.

Het is Autoloze Zondag in Brussel, dus tussen 9.30 uur en 19 uur zal het moeilijk zijn om het gewest binnen te geraken met auto. De toegangswegen worden geleidelijk afgesloten en heropend, waardoor er ook voor en na de geplande uren verkeershinder kan zijn. Sommige straten blijven ook langer afgesloten omdat er activiteiten plaatsvinden. 

Om files te voorkomen, raadt Brussel Mobiliteit tot na 19 uur te wachten om Brussel binnen te rijden. Het aanbod van de meeste metro-, tram- en buslijnen wordt die dag sterk uitgebreid.

Voorzichtig blijven

Speciaal voor Autoloze Zondag heeft de NMBS het "Mobility Ticket" gelanceerd. Daarmee reis je overal in België heen en terug voor 8 euro. Wie met de auto naar Brussel wil komen, laat zijn wagen het best achter op parking C aan de Heizel. Daar zijn 8.000 parkeerplaatsen beschikbaar, voor 10 euro per dag, die vlot aansluiten op het openbaar vervoer.

Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) roept op om voorzichtig te blijven en de verkeersregels na te leven: "Net zoals elke andere dag blijven de verkeersregels van toepassing, en dit voor elk vervoersmiddel". De Brusselse tunnels zijn afgesloten voor het verkeer, maar ook verboden terrein voor fietsers en voetgangers.

Alleen wie de toelating heeft, zoals het openbaar vervoer, taxi's en hulp- en ordediensten, mag op Autoloze Zondag in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest autorijden. De politie is die dag massaal aanwezig.

Antwerpen Shift

Ook in Vlaanderen houden 40 steden en gemeenten een autovrije zondag. In Antwerpen is die "Antwerpen Shift" gedoopt. Tussen 10 uur en 18 uur wordt de binnenstad afgesloten voor autoverkeer. Bewoners mogen het autoluwe gebied stapvoets uitrijden, maar enkel binnenrijden met een vooraf aangevraagd toegangsbewijs.

BEKIJK - In Antwerpen hopen deelnemers dat er meer autoluwe dagen komen:

Videospeler inladen...

En ook in steden en gemeenten als Gent, Kortrijk, Mechelen, Turnhout, Oostende, Brugge, Lier, Roeselare, Sint-Niklaas en Aalst hou je op hetzelfde moment best rekening met autovrije stadscentra. De volledige lijst vind je hier.

Meest gelezen