Gouden Handschoen 2023 voor Femke Hermans, zilver voor Oshin Derieuw en Yves Ngabu: “Dit is een grote eer”

Op de elfde editie van de Gouden Handschoen, waarop diverse trofeeën werden uitgereikt voor de meest verdienstelijke boksers/boksters van 2023, kreeg Femke Hermans (33) dat begeerde kleinood. Oshin Derieuw en Yves Ngabu kregen een zilveren exemplaar. De Gouden Handschoen voor de mannen was voor de 5de keer op rij voor Francesco Patera.

Roland Lebuf

Acht keer na mekaar won Delfine Persoon de Gouden Handschoen, in een periode dat ze het boksen voor vrouwen domineerde. In 2021 en 2022 was de eer voor Oshin Derieuw. Dit jaar kon de jury niet naast Femke Hermans, die voor een regelrechte stunt zorgde door in Canada Mary Spencer, de torenhoge plaatselijke favoriete, de wereldtitel IBO World in het supercruiser te ontfutselen. Overduidelijk, want de drie ringrechters waren unaniem na 10 ronden.

In Roosdaal, zowat in de tuin van haar manager Ezzeddine Laggoune, verdedigde Femke met succes haar titel tegen de 46-jarige Maria Lindberg, die ze in de 1ste ronde ko sloeg. Maar het grote werk is gepland op 11 oktober in het Casino van Montreal, waar ze voor de tweede maal Mary Spencer in de ogen kijkt. Deze keer met haar eigen IBO-titel en die van de IBF als inzet.

“Dit is een zeer grote eer”, vond Femke na de uitreiking. “Het voelt zeer goed. Ik boks nu al acht jaar als prof en het is de bekroning voor het vele werk dat het boksen vergt.”

Yves Ngabu, die niet in aanmerking kwam voor de Gouden Handschoen wegens maar één ten onrechte verloren kamp in Rusland, kreeg een zilveren exemplaar voor zijn wereldtitel IBO World die hij recent won in Australië, waar hij de plaatselijke favoriet Floyd Masson ko zette in de zesde ronde.

Oshin Derieuw kreeg als eerste vrouw ooit die zich kon kwalificeren voor de Olympische Spelen (2024 in Parijs) een zilveren kleinood. Net als Vasile Usturoi bij de mannen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer