Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Californië klaagt grote olieconcerns aan voor ‘decennialang’ bedrog rond klimaatschade

Shell is één van de olieconcerns die worden aangeklaagd.Beeld AP

De Amerikaanse staat Californië is een civiele rechtszaak begonnen tegen vijf grote olieconcerns. De staat beschuldigt ExxonMobil, Shell, BP, ConocoPhillips en Chevron ervan het publiek en beleidsmakers jarenlang misleid te hebben over de schade die fossiele brandstoffen veroorzaken.

In de 135 pagina’s tellende aanklacht schrijft Californië onder meer: “Leidinggevenden van olie- en gasbedrijven wisten decennialang dat afhankelijkheid van fossiele brandstoffen catastrofale gevolgen zou hebben voor het milieu, maar ze hebben de informatie achtergehouden voor het publiek en beleidsmakers door desinformatie over dit onderwerp naar buiten te brengen.” De energiereuzen zouden tientallen miljarden dollars aan schade hebben veroorzaakt, zo bleek uit de aanklacht die is ingediend bij een hogere rechtbank in San Francisco.

De staat eist naast een schadevergoeding en boetes dat de oliebedrijven een fonds starten om maatregelen tegen klimaatverandering te financieren en een gerechtelijk bevel om de natuur in Californië te beschermen. “Van extreme hitte tot watertekorten; het gevolg van de klimaatcrisis valt niet te ontkennen”, aldus de procureur-generaal van Californië Rob Bonta. “Het wordt tijd dat ze gaan betalen voor de schade die ze hebben veroorzaakt.”

Verdoezelen

De gouverneur van Californië Gavin Newsom zal de rechtszaak naar verwachting zondag toelichten tijdens de openingsceremonie van Climate Week NYC, die plaatsvindt tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

“Al meer dan 50 jaar liegt Big Oil tegen ons – waarbij ze het feit verdoezelen dat ze al lang weten hoe gevaarlijk de fossiele brandstoffen die ze produceren zijn voor onze planeet”, aldus Newsom. “De belastingbetalers in Californië zouden niet de rekening gepresenteerd moeten krijgen voor de bosbranden die hele gemeenschappen wegvagen, giftige rook die onze lucht vervuild en grote periodes van hittegolven en droogte waardoor onze bronnen dreigen op te drogen.”

Het American Petroleum Institute, een industriegroep die ook in de aanklacht wordt genoemd, zei in een reactie tegen persbureau Reuters dat het klimaatbeleid in het Amerikaanse Congres moet worden besproken, en niet in de rechtszaal. Ook Shell reageerde in een soortgelijke boodschap. “Wij geloven niet dat de rechtszaal de juiste plek is om klimaatverandering aan te pakken”, aldus het olie- en gasconcern.